Kungen är tillbaka

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Stormästaren siktar på seger i VM-premiärn

Foto: AFP PHOTO / PATRICK HERTZOG

Han är rallysportens okrönte kung.

Han abdikerade för två år sedan.

Men nu är Sebastien Loeb tillbaka med en comeback i Monte Carlo.

Sedan Sebastien Loeb lämnade rally-VM har en annan Sebastien, hans landsman Ogier dominerat i sin VW, men till starten av årets världsmästerskap är den store tillbaka.

Han rattar en Citroën DS3 WRC.

– När Citroën gav mig chansen att köra detta rallyt så funderade jag inte speciellt länge. Att få köra i Monte Carlo, på gatorna i Frankrike, jag älskar atmosfären och närheten till publiken, säger Sebastien Loeb inför sin comeback.

– Jag ser verkligen fram emot att ha den speciella känslan i DS3 WRC, men den fösta testdagen så var jag tvungen att vänja mig vid allt igen, men det kom tillbaka rätt snabbt. Körstilen är naturligtvis väldigt annorlunda jämfört med C-Elysse som jag kör i WTCC.

Nio titlar

Han vann nio VM-titlar i rally innan han bytte inriktning och förra året tävlade han i världsmästerskapet för standardvagnar på bana, WTCC och han slutade tvåa efter WTCC-veteranen Yvan Muller, Frankrike.

Nu väntar en hel rallyvärld på att få se vad han kan prestera igen:

– Målet är att kunna vara med och konkurrera om en plats i toppen, men man får inte glömma att jag inte har kört något rally på den här nivån på ett helt år. Jag ska göra mitt allra bästa, varje gång jag kör så vill jag vinna och kan jag vara med och slåss om segern vore det fantastiskt, säger han enligt motorsporttotal.

– Man måste improvisera mycket när det är en framhjulsdriven bil på vanliga gator och testerna var självklart viktiga, men det är alltid svårt att förbereda sig för  rallyt i Monte Carlo. Man kan aldrig förutspå vilka förhållandena är.

Svenskt i Monte

Sedan han lade av har mycket förändrats även på bilen, DS3 WRC har en ny design, en ny motor, en ny hjulupphängning, ny växellåda och ny aerodynamik.

–  Den här bilen är fullkomlig, vi har jobbat hårt på att få den konkurrenskraftig, säger teknikchef Xavier Mestelan-Pinon.

Sebastien Loeb kör som vanligt tillsammans med kartläsaren David Elena, norrmannen Mads Östberg fortsätter att köra för Citroën i VM. Han kör en full säsong tillsammans med kartläsare Jonas Andersson från Sverige.

VM-säsongen startar i morgon i Monte Carlo och den första tävlingen avslutas på söndag.

Följ Sportbladet Motor på Facebook

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally