Hamilton vann på klassiska Monza

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Seger i Italien – närmar sig VM-ledningen

Foto: REUTERS

Lewis Hamilton behövde en seger.

Han tog den i Italien.

–  Han ville absolut vinna idag, säger Mercedes stallchef.

Lewis Hamilton hade pole position i F1-loppet på Monza, Italien, men han fick inte alls den starten han ville ha. Istället var det hans Mercedeskollega Nico Rosberg som var först in i den första kurvan.

Tysken kunde sedan köra i från fältet samtidigt som Lewis Hamilton föll ner till plats fyra och fick jaga. På det tionde varvet var britten uppe på position två och han kämpade sig ikapp Nico Rosberg. När tysken gjorde en miss i den första chikanen på det 29:e varvet tog Hamilton över ledningen och i mål var han 3,1 sekunder före Rosberg.

– Lewis ville absolut vinna idag, det syntes, säger Mercedes stallchef Toto Wolff till motorsportmagazin och erkänner att Hamilton hade ett tekniskt problem i starten.

– De var otroligt bra av honom att köra hem den segern.

Hamilton tog sin sjätte seger för säsongen, det var Mercedes sjunde dubbelseger 2014.

Rosberg besviken

VM-ledaren Nico Rosberg var tvåa i mål och har nu 22 poäng ner till Hamilton när sex lopp återstår och i säsongsfinalen delar man i år ut dubbla poäng.

– Jag tycker inte om detta. Det är svårt att svälja, säger Nico Rosberg till RTL.

– Jag är otroligt besviken på att jag gjorde ett sådant misstag och på att Lewis också körde om mig just då, men så är det och nu måste vi gå vidare. Jag får ta med mig de positiva sakerna, att vi efter så mycket problem  tar med oss en dubbelseger och det är speciellt att göra det just här. Det gör mig glad och en andraplats är ingen katastrof. Det är ingen katastrof att vara tvåa, men det känns som om jag gav bort sju poäng, eller gav bort. Han var riktigt snabb och jag var tvungen att attackera och trycka på. Då finns det också en risk för misstag.

Massa på pallen

Felipe Massa, Williams var trea i mål och han tog sin första pallplats sedan Spaniens GP 2013:

– Jag är väldigt glad över säsongens första pallplats, säger Massa efter loppet.

– I dag hade jag turen på min sida och så kan vi fortsätta under resten av säsongen. Planen är att vi ska vara med och slåss i toppen och det kommer mycket mer efter detta.

 hans teamkollega Valtteri Bottas fyra och Red Bulls VM-trea Daniel Ricciardo femma.

Marcus Ericsson startade från depån sedan han straffats av FIA för att han ignorerade gulflagg under den tredje träningen. Han kämpade på långt bak i fältet och var sist i mål.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN