Klüft inne på sista varvet

Foto: Carolina Klüft.
SPORTBLADET

Ett sista varv med spikskorna på. En sista insats för laget.

Nu har Carolina Klüft bara 400 meter kvar som friidrottare.

Äntligen. Och tyvärr.

– Det är så himla mycket känslor just nu. Ibland gråter jag, ibland skrattar jag...

Det har varit mycket "sista" för Carolina Klüft i år. Sista säsongen, sista mästerskapet, sista presskonferensen. Och nu en sista Finnkamp.

Men efter de långa skadeproblemen blir det varken i längdhopp eller tresteg, de båda grenar hon från början sadlade om till efter den framgångsrika sjukampskarriären.

I stället är Klüft uttagen i stafettlaget på 4x400 meter, som på söndag ligger som sista gren i damkampen på Ullevi i Göteborg. Det blir hennes sista insats i landslagströjan och som aktiv elitidrottare.

"Väldigt speciellt"

Hur det känns?

– Den frågan är svårare att svara på nu än någonsin, det är så himla mycket känslor. Man blir glad för ett guld, eller ledsen för ett misslyckande. Men det är omöjligt att förutse vilka känslor som kommer nu, säger Klüft.

– Det är som att jag varje dag får nya tankar och vinklar att se det ur... det är väldigt speciellt. Men jag är himla glad att jag får göra det på det här sättet. Att jag vet att den här helgen är min sista, då kan jag njuta av det.

Samtidigt har sommaren inte alls blivit som Carolina Klüft hade tänkt sig. I stället för EM i Helsingfors och OS i London blev hennes enda mästerskap under den sista utesäsongen SM förra helgen. Och där blev det bara 400 meter häck.

Tre höjdpunkter

– Det är klart att jag allra helst hade hoppat både längd och tresteg och annat här i Göteborg, men det här är på något sätt det näst bästa, säger hon.

– Jag vågar faktiskt inte hoppa längd, jag vill inte gå sönder. Det är det inte värt.

Det blev därmed "bara" en OS-medalj i karriären. Men därtill en lång rad segrar och rekord från både VM och EM.

På frågan om vilken av framgångarna hon själv minns bäst väljer Klüft att plocka ut tre av guldmedaljerna – JVM-guldet på Jamaica 2002, EM-guldet i Göteborg 2006 och så självklart OS-guldet i Aten 2004.

Att begränsa sig till bara ett bästa ögonblick vill hon inte.

– Jag var sjukampare, då har man sju grenar och behöver inte välja.

Jens Bornemann/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott