Sportbladet

Laul: Bosses polare är allra mest motbjudande

Av: 

Robert Laul

SPORTBLADET

…men den som gjort minst fel straffas hårdast

Nu är det slutjobbat för Mats Strandberg på Radiosporten.

Bosse Hanssons uttalande var motbjudande.

Att hans gamla journalistpolare inte tycker det är så farligt är ännu värre.

Allra tråkigast är att den som gjort minst fel straffas hårdast.

Bosse Hansson buntade samman AIK:s afrikanska och mörkhyade spelare i ett negativt sammanhang under matchen mot Gefle: ”Inte en till svarting som ska in”, suckade Hansson för sig själv vilket gick rakt ut i webbsändningen.

Han förklarade sedan att det inte var menat som nedsättande men att ”det var för många som var för lika”, att ”svarta spelare är uppfostrade på samma sätt” och att de ”spelar precis likadant”.

Det är så dumt att man häpnar.

På alla sätt.

Kritikstormen mot den före detta SVT-journalisten har varit befriande.

Det är en sund reaktion i ett samhälle att folk blir upprörda, förbannade och besvikna över något som kan beskrivas som ett rent rasistiskt uttalande även om Bosse Hansson inte behöver vara rasist för det.

Alla kan göra fel och om Bosse insett det olämpliga i ordvalet, att världen har förändrats de senaste 50 åren, och förbehållslöst bett om ursäkt när han fick chansen hade det kanske inte funnits någon anledning att skriva den här krönikan.

Men icke.

– De man ska be om ursäkt till är Radiosporten i så fall, sa Bosse.

Ett gäng stofiler till försvar

Som om inte det vore nog har ett gäng andra stofiler nu ridit ut till hans försvar.

Arne Hegerfors, 70, Ingvar Oldsberg, 67, Göran Zachrisson, 74 och Tommy Engstrand, 73, tycker uppenbarligen inte att det är någon större sak att Bosse Hansson, 78, inte ens hade vett att ångra det han sagt.

– Jag försvarar inte det ordvalet, det kan man inte göra. Men det är ingen ond tanke av Bosse, och det borde man förstå. Han blir så förtvivlad när det inte går bra för AIK, säger Arne Hegerfors.

Okej.

Så om jag i min upprördhet över den här sorgliga soppan råkar beskriva Bosse och hans vänner som ett gäng griniga gamla rasistgubbar, är det okej bara för att min tanke inte är ond? Nej och därför tänker jag inte beskriva dem som ett gäng griniga gamla rasistgubbar.

Många undrar vad Bosse Hansson gjorde på pressläktaren när han inte arbetar som journalist längre. Det är en befogad fråga.

I allmänhet springer det omkring för mycket löst folk i många allsvenska klubbars pressutrymmen som inte jobbar. Visst kan man tycka att det har varit en fin gest av AIK som låtit den berömde sportkommentatorn få se matcherna från pressplats även som pensionär men exemplet visar att de bör tänka om.

Nu är Bosse ”portad” säsongen ut och i fortsättningen får han väl lösa biljett som alla andra som inte är på Råsunda i tjänsten.

Tycker synd om Strandberg

Däremot kan jag inte låta bli att tycka lite synd om Mats Strandberg vars största snedsteg var att han släppte in en frusen vän i radiohyttens värme.

Webbsändningen AIK–Gefle blev hans sista uppdrag för Radiosporten där han jobbat i över 40 år, sista tiden som frilans. När det nyligen gjordes en omröstning om tidernas bästa sportreferat kom Mats Strandbergs om Anders ”Lillen” Eklunds EM-titel på nionde plats.

Det var Strandberg som följde Björn Borg under framgångarna i Wimbledon på 1970-talet. Men när Radiosporten ville visa handlingskraft kommunicerades snabbt att nu blir det inga fler frilansuppdrag för 67-åringen.

Å ena sidan en ovärdig sorti för en legendarisk sportjournalist.

Å andra sidan avslutade Mats Strandberg radiokarriären genom att fånga ett av årets mest omtalade sportavslöjanden med sin kära mikrofon.

Även om han nog hellre hade sluppit.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert: