Korea förlorade semifinalen

avMattias Friberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Koreas lag: Jeon Ji-Hee, Sydkorea, Kim Song-I, Nordkorea och Yang Ha-Eun, Sydkorea.

HALMSTAD. De hade väl egentligen vunnit genom att bara vara ett lag. Men den sensationella koreanska sammanslagningen klarade inte att skrälla mot andraseedade Japan. 

– Vi har blivit mer vänner nu än vi var innan, för vi har pratat ganska mycket och tränat ihop, säger sydkoreanskan Jeon Jihee efter 0–3-förlusten i den unika VM-semifinalen.

Yang Haeun står och gråter när hon blir intervjuad av ett tv-team i mixade zonen. Sydkoreanskan blir inte tillgänglig att prata med för Sportbladet, men vår tolk säger att Yang mest var besviken på hon förlorade sin match.

Några minuter senare får vi intervjua, Jeon Jihee, den andra sydkoreanskan i laget. Det gemensamma koreanska laget mot Japan bestod av två sydkoreanskor och en nordkoreanska. Men lite överraskande lämnades den högst rankade spelaren, sydkoreanskan Suh Hyowon utanför laget.

–  Jag vet inte varför. Det är coacherna som bestämmer, säger Jeon Jihee.

Själv förlorade Jeon sin match i tre raka set och säger så här om det om hur det har varit sedan det historiska beslutet att bilda ett gemensamt lag med Nordkorea:

–  Det kändes väldigt bra. I går och i dag har vi tränat med varandra och det hjälpte oss. Det var bra träningar.

”Inte lyssnat på nyheterna”

Internationella bordtennisförbundets presschef Matt Pound berättade i går för Sportbladet att de två koreanska lagen brukar vara väldigt vänliga mot varandra när de träffas på turnerningarna. 

– Vi har blivit mer vänner nu än vi var innan, för vi har pratat ganska mycket och tränat ihop senaste dagarna, säger Jeon.

Var har du hört om reaktionerna på det gemensamma laget?

– Jag har inte lyssnat på nyheterna de senaste dagarna så jag vet inte. Men jag tror att de verkligen hejade på oss.

Nordkoreanskan Kim Song I var den enda i Korealaget som vara nära att vinna. Hon förlorade ett dramatiskt femte set mot världstrean Kasumi Ishikawa. Defensivspecialisten Kim, som tog OS-brons i Rio 2016, räddade en matchboll med en kantboll och hade själv tre matchbollar. En av hennes matchbollar slutade med en nätrullare som precis gick ut vid ställningen 14–13. Två bollar senare vann japanskan matchen när Kim slog ut en forehandkontring.

Var inte nervöst

– Det var första gången som vi var ett gemensamt lag och vi ville ha ett bättre resultat. Jag känner mig lite ledsen över att vi förlorade, säger Kim Song I.

Hur var atmosfären i laget?

– Atmosfären var väldigt bra för vi stöttade och hejade på varanda. Jag tycker stämningen var väldigt bra i laget.

Var du nervös?

– Nej, jag var inte så nervös. Det var som en vanlig match.

Sedan får hon frågan om hon skulle vilja spela i ett gemensamt koreanskt lag igen. Kim Song I skrattar gott och säger sedan:

– Om chansen finns, varför inte. 

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bordtennis