Mejla

Robert Laul

Det krävs ett ilsket och uppretat Island

Publicerad:
Uppdaterad:

Robert Laul svarar på NIO frågor inför England–Island

Foto: TT

Sportbladets Robert Laul har följt Island under hela EM.

Här svarar han på nio frågor inför åttondelsfinalen mot England (21.00 måndag).

1. Vad har imponerat mest på dig som följeslagare av Island?

– Var ska jag börja? Att Island – ett land motsvarande Malmö befolkningsmässigt med totalt 100 professionella fotbollsspelare – ens är kvalificerade är rena galenskapen. Och nu har de alltså gått vidare till åttondelsfinal…är detta verkligen på riktigt? Både jag och vännerna i den isländska journalistfamiljen är mest förundrade över sättet spelarna tog sig an Österrike på Stade de France. Här hade det pratats om att ”rädsla föder mod” i några dagar, sedan gick Island ut och spelade sin modigaste fotboll hittills, hade en boll i kryssribban direkt, gjorde 1-0 och kunde sedan fokusera på försvarsspel och kontringar. Klockren plan.

2. Och tvärtom – vad har varit värt att bua åt?

– Det har regnat en del i Annecy där Islands EM-bas är belägen. Det skulle vara det då. Spelmässigt kan jag inte komma på ett enda relevant klagomål utan det här är ett lag där coacherna Lasse Lagerbäck och Heimir Hallgrimsson får ut absolut max av befintligt material. Men om jag verkligen MÅSTE gnälla på något, skulle det vara att Island inte var mer ”italienska” i slutet mot Ungern. Att gå för 2–0 vid ledning och tio minuter kvar kostade gruppsegern med facit i hand. Som Lagerbäck sa: ”Det lyser fair play ur ögonen på spelarna”. Det är förstås beundransvärt men i ett mästerskap skadar det inte att vara lite cynisk också.

3. Vilka nycklar krävs av Island för att besegra England?

– Först och främst behöver känslan av nöjdhet motas i grind. Det krävs ett ilsket och uppretat Island på Stade de Nice i morgon, frågan är bara hur det ska gå till när de redan gjort mer än vad som går att begära? Kanske kan Peter Wennman lura någon av hans fyrbenta vänner i Drevet att vräka ur sig något osedvanligt nedlåtande och hånfullt? Förslaget är härmed framfört.

– Sedan behövs samma mod som i början av matchen mot Österrike men under längre tid. Gylfi Sigurdsson och Birkir Bjarnason, som har lagets mjukaste fötter, måste våga hålla i bollen för att ge anfallen längd.

4. Lars Lagerbäck, tidigare svensk förbundskapten och nu även expert i Viasat – har det varit en fördel för dig i arbetet bland islänningarna?

– O ja. Lasse har varit väldigt tillgänglig och mån om att prata med svenska medier för att nå ut till de svenska läsare som är intresserade. Han har blivit ett mediaproffs på äldre dar. Själv blir jag intervjuad till höger och vänster av isländska medier, och går ibland under epitet ”Lagerbäck-kännare”. Något ska man ju vara, och ”Lagerbäck-kännare” sitter fint dessa dagar.

5. Vad sker med Lagerbäck vid en förlust i åttondelen?

– Det är redan klart att han slutar som förbundskapten efter EM, och oavsett om det blir vinst eller förlust kommer han att hyllas som ingen annan isländsk förbundskapten har hyllats vare sig förr eller senare. Presidentvalet avslutades under lördagen, och den allmänna uppfattningen är att om Lagerbäck hade kandiderat så hade han verkligen vunnit. Det är alltså inget skämt.

6. Kunde Leicester kan alla...hur långt går Island?

– Jag hoppas att jag har fel men jag tror tyvärr att det tar stopp i morgon. Jag undrar om Island verkligen klarar att ladda om mentalt till hundra procent, om de verkligen lyckas besegra den nöjdhetskänslan jag var inne på tidigare.

7. Blir det så att du fattar tycke och smyghåller på island på grund av all gemensam tid med laget?

– Det beror på vilket lag det handlar om. Jag följde Grekland 2004 efter att Sverige åkt ut och rycktes inte alls med även om Otto Rehagel är en skön figur. Nu är det annorlunda. Den här isländska fotbollsfamiljen är otroligt fascinerande och sympatisk. Ledarna är ödmjuka och intresserade av att snacka fotboll, och spelarna är som folk är mest: De hejar på Manchester United och vill ha Ronaldos tröja. Inga konstigheter, inga krångligheter. Det är ett jävla gött gäng. Att halva truppen lirat i allsvenskan gör inte saken sämre.

8. Många hotell och resor runt Frankrike – hemlängtan?

– Hemlängtan vet jag inte men räkningarna ska betalas snart. Jag skulle gått på semester i förrgår men det här isländska laget vägrar ju åka ut. Det är bara att tugga på. Sedan börjar jag bli förbannat trött på att köra Peugeot efter snart 500 mil i hyrbil mellan Annecy-Saint-Étienne-Marseille-Paris-Nice och tillbaka. Dieseltraktorn tar mig visserligen dit jag ska men mycket mer händer inte.

9. Till sist – vad önskar du dig mest av allt just nu?

– En bättre påse löst. Det finns inget ordentligt godis i det här landet.

avRobert Laul

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM