”Lever min dröm”

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:

Greg Hancock gör start nummer 200 i dag: ’Jag tänker wooow!’

1995 gasade Greg Hancock i väg på en hisnande resa.

I dag på Friends arena blåser den 46-årige amerikanen förbi en milstolpe ingen annan en har sett skymten av.

– När jag får statistiken framför mig tänker jag wooow! säger han.

13 september 2014 är på sätt och vis ett historiskt datum i speedwayvärlden. GP-cirkusen hade nått danska Vojens och Greg Hancock kom inte till start. Något liknande har varken hänt före eller efter den kvällen.

Hancock var med i GP-premiären 1995 och 21 år senare har amerikanen blivit lite rynkigare, men kommer alltjämt till sin tvåhundrade start. Hancock leder VM-serien och Sportbladet springer ikapp honom i depån efter gårdagens träning.

”Bäst hittills”

– Det är fjärde året de lägger banan här på Friends och den här är bäst hittills. Den är jämn, utan klumpar eller gropar, och har bra grepp. Den känns snabb, säger han.

Grattis till 200-jubileet.

– Tack. I den här sporten, att hålla sig ifrån större skador, det är overkligt. Det känns galet, men jag måste fortsätta jaga mina drömmar.

Vad hände i Danmark för två år sedan?

– Jag hade varit med om en olycka och fingret var för svullet och stort för att det skulle gå att greppa styret. Comebacken var på Friends där jag kom tvåa och till slut vann titeln.

Fyra svenskar till start

Tänk om vi hade åkt tillbaka till 1995 och berättat för Greg att han skulle stå här 2016.

– Ja, jag hade inte i mina vildaste drömmar trott det. Men jag är fortfarande ung i hjärtat, ung i sinnet och fortsätter leva min dröm.

Var är du om 21 år?

– Det är en annan fråga. Man ska aldrig säga aldrig, men… förmodligen har jag slutat.

Andreas Jonsson bröt nyckelbenet för ett par veckor sedan och missar VM-deltävlingen, men i hans frånvaro kör ändå fyra svenskar: Antonio Lindbäck, Fredrik Lindgren, Jacob Thorsell och Kim Nilsson.

Gregs lista – tre mest minnesvärda GP-tävlingarna

1997 Wroclaw, Polen: Seger

– Det var en tuff kväll med mycket regn och djupa spår. Jag ändrade mig plötsligt och körde på min tredjecykel – och vann! Där säkrade jag min första titel.

2011 Gorican, Kroatien: Fyra

– Jag kom tillbaka efter en knäskada till en liten bana som erbjuder fantastisk racing. Jag säkrade titeln där. Det var overkligt.

2014 Solna, Sverige: Tvåa

– Att komma hit till Friends var speciellt. Jag visste inte hur handen skulle fungera efter min skada, så att bli tvåa framför en sådan publik betydde mycket för mig.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM