Norska landslagets tränare slutar

avRobert Rosén

Publicerad:

Damlandslagets tränare slutar

Foto: AP
Egil Kristiansen (till höger) med norska laget.

Det norska damlandslagets tränare Egil Kristiansen, 50, har beslutat sig för att sluta.

Bristande motivation och kritik är två bidragande orsaker.

– Det är en faktor i det hela men inte avgörande, säger Egil Kristiansen till norska VG.

Redan 2001 blev Egil Kristiansen, 50, assisterande förbundskapten till det norska damlandslaget. Fem år senare tog han över huvudansvaret och sedan dess har succén varit uppenbar. Under Kristiansens tid som ansvarig har det norska landslaget 47 medaljer i VM- och OS-sammanhang.

– Du kan oavsett inte vara landslagstränare för damerna hela livet. Ett avslut måste komma och mitt är nu. Det skulle bli två år till, då OS är om två år, eller ingenting. Och det var på tiden att säga stopp nu, säger Egil Kristiansen till VG.

Kritik - för tredje året i rad

Bland anledningarna till avhoppet finns motivationsbrist - även om Kristiansen sa att han inte saknar det men ändå kom fram till att det var en bidragande faktor - och kritik mot honom. För tredje året i rad framkom nämligen stor kritik mot förbundskaptenen, sedan landslaget gjort sin årliga utvärdering.

– Det är en faktor i det hela men inte avgörande. Vi har utvärderingar varje år och varje år har en eller annan varit kritik. Att någon har väldigt god tillit till mig och andra har liten har det alltid varit.

En som tyckte Kristiansens beslut var tråkigt var storstjärnan Marit Bjørgen.

– Det är vemodigt att han ska sluta. Jag såg framför mig att han skulle vara med ända in i mål, så jag blev lite ledsen men jag förstår valet, säger hon till VG.

”Ett långt äktenskap”

Just Bjørgen har funnits med i landslaget under hela Kristiansens tid vid rodret.

– Egil har betytt mycket för mig. Det har varit trygghet för mig att ha han där. Egil var med när det vände 2009 och har varit med under framgångarna. Vi har ett lag i 15 år och det har varit ett långt äktenskap.

Det norska skidförbundet är på jakt efter en ersättare till Egil Kristiansen och har meddelat att de vill ha en tränare på minst ett tvåårskontrakt, det vill säga över OS 2018.

Publicerad: