”Det blir guld i dag!”

avStefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Mario Glasnovic coachar sin dotter från läktaren

Foto: PONTUS ORRE

RIO DE JANEIRO. Taekwondo-hoppet Nikita Glasnovic besegrade Suvi Mikkonen och är klar för semifinal i OS.

På läktaren i Carioca Arena 3 i sitter i hennes familj och njuter.

– Det blir guld i dag. Jag vet hennes kapacitet, säger Mario Glasnovic, hennes pappa och tränare, till Sportbladet.

Foto: PONTUS ORRE

Den 21-åriga skånskan besegrade Caroline Marton i sitt livs första OS-match. Fem och en halv timme senare är hon tillbaka på mattan för att besegra finskan Suvi Mikkonen med 7–3.

Nikita Glasnovic jublar över den säkrade semifinalplatsen, och hon är inte ensam om det.

”Vulkanutbrott inombords”

På läktaren sitter Margita Glasnovic, 47. En januaridag 1995 födde hon sitt första barn, och det är det där lilla flickebarnet som återigen lämnar Carioca Arena 3 som en vinnare.

– Jag skakar och är jättenervös när hon tävlar. Jag kanske ser lugn ut men inombords är det rena vulkanutbrottet, säger Margarita.

Vid hennes sida sitter maken Mario. 56-åringen har alltid tränat sin dotter och coachar Nikita från sin plats på läktaren. Han bär en vit t-shirt med texten ”SWEDEN” tryckt på ryggtavlan. Mario följer matcherna med total inlevelse, gestikulerar och skriker så att det hörs över hela arenan.

”Vi har fyra ögon”

Det är helt enligt uppgörelsen med Sveriges tyske förbundskapten. Markus Kohlöffel, som han heter, sitter lugnt på en stol några meter från mattan och sköter bara snacket under rondvilan. I den första matchen var det på Marios order han lyfte kortet och utmanade ett domslut.

– Jag leder henne under matchen, han i pausvilan. Jag skrek åt honom: ”Lyft kortet!” Vi har fyra ögon i stället för två och det har funkat hittills. Vissa vill gärna sitta framför kameran och synas, men jag har inget behov av det. För mig är det viktigaste att hon presterar, säger Mario Glasnovic.

Hela hans liv har handlat om teakwondo. Mario påstår att han var medioker som aktiv, men ingen kan ifrågasätta hans kärlek till sporten och den har smittat av sig på de andra familjemedlemmarna.

Driver klubb i Malmö

Makarna Glasnovic döljer sig bakom Toigye Taekwondo Club i Malmö och även lillebror Leon, som också är på plats i Rio, är en talang utöver det vanliga. 16-åringen drömmer också om OS och hoppas få göra sin syster sällskap till Tokyo 2020.

– Vad taekwondon betyder för oss? Allt, säger Mario Glasnovic.

– Ja, det är vårt liv, säger Margita.

– Jag har inte tjatat på mina barn, men jag och Margita är på klubben varje dag, så barnen har vuxit in där. Jag har försökt skicka dem till andra sporter för att de ska få smaka på något annat, men det blev att de valde det här. Titta på Glenn Hysén och hans grabb. Det bara blir så, fortsätter Mario.

Nikita berättade att du väckte barnen under OS i Peking 2008.

– Ha, ha, ha. Man vill ju alltid visa barnen höjdpunkterna, och för mig är OS en höjdpunkt. Ser man det som det stora vill man visa det för sina barn – trots att det är mitt i natten. Så är det.

Vilken är Nikitas främsta styrka?

Mario pekar mot huvudet innan han svarar.

– Hon är mentalt stark.

– Ja, hon har drivet, utvecklar Margita. Oavsett om det blir vinst eller förlust så kämpar hon vidare. Det är det som gör en vinnare.

Hur ska det här sluta?

– För mig finns det bara ett läge. Det blir guld i dag. Jag vet hennes kapacitet, säger Mario.

Kan det bli större än så här, att se sitt barn tävla i OS?

– Nej, det är ändå ens barn, ens dotter. Det är helt fantastiskt att se kämparviljan, att aldrig ge upp. Det är inte många som har det där, säger Margita.

I semifinalen, som avgörs klockan 22.00 svensk tid, ställs Nikita Glasnovic mot segraren i mötet mellan Raheleh Asemani, Belgien, och Jade Jones, Storbritannien.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM