”Sjöström blåst av en arrangörsmiss”

SPORTBLADET

Forskare slår larm: Det är skrämmande

1 av 2 | Foto: Sarah Sjöström missade final på 50 meter frisim

Blev Sarah Sjöström blåst på en finalplats på 50 meter frisim?

Ansedda Wall street Journal skriver nu att Internationella simförbundet Fina utreder om bland annat Sjöström missgynnats av en arrangörsmiss.

Tre forskare som tidigare visat hur strömmar i bassängen påverkade resultaten vid sim-VM 2013 pekar nu på att samma problem kan ha förekommit vid de olympiska spelen i Rio. Detta sedan resultaten tydligt visat hur simmare på högre numrerade banor presterat genomgående bättre resultat.

15 av 16 från högre banor

Av de åtta män och åtta kvinnor som tog sig till final på 50 meter frisim simmade alla utom en på bana fyra till åtta. 15 av 16 alltså. Dessutom visar tiderna från tävlingen att simmare som simmat på någon av de högre numrerade banorna och sedan flyttats till någon av bana ett till fyra i senare rundor presterat sämre tider.

Av de totalt sex medaljörerna på dam- och herrsidan på 50 meter frisim simmade också alla utom en på någon av banorna fyra till åtta. Undantaget, amerikanske guldmedaljören Anthony Ervin, hade bana tre. På damsidan gick silver respektive brons till Simone Manuel på bana sju och Aliaksandra Herasimenja på bana åtta.

– Det är en enormt stor sak. Det är skrämmande, säger forskningsledaren Joel Stager, som ligger bakom rapporten, till Wall Street Journal.

Sjöström på bana ett

Forskarna misstänker att den tillfälligt uppbyggda bassängen på något sätt varit felkonstruerad vilket lett till undervattensströmmar. Det innebär i så fall nackdelar för en del av simmarna på just 50 meter där de tävlande bara simmar en bassänglängd och förutsättningarna därmed inte jämnas ut.

Företaget Myrtha som ligger bakom poolen i Rio byggde även bassängen till sim-VM 2013, båda tillfälligt uppbyggda anläggningar. De understryker att alla tänkbara tester gjorts inför OS i Rio.

– Vi testar alltid så att det inte finns några strömmar i vattnet och de tester som gjordes visade också att det inte fanns några strömmar, säger Myrtha Pools styrelseordförande Trevor Tiffany.

Om det varit strömt i bassängen är en av de stora förlorarna Sarah Sjöström. Svenskan missade från bana ett finalen på 50 meter frisim med 16 hundradelars marginal.

Representanter för simförbundet Fina säger till Wall Street Journal att de startat ett analysarbete.

ARTIKELN HANDLAR OM