Vervoort vill ta guld och sen vill hon dö

avElin Kardell

Marieke Vervoort, 37 är ett stort guldhopp för Belgien i Paralympics.

Men efter mästerskapet lämnar hon idrotten och kanske även världen.

– Jag har börjat tänka på aktiv dödshjälp, säger Vervoort.

Marieke Vervoort tog Paralympiskt guld på 100 meter rullstol och silver på 200 meter, i London. På VM i Doha förra året tog hon tre VM-guld.

Hon har en meritlista som få andra kommer i närheten av. Det här blir hennes sista mästerskap och farväl till idrotten. Men kanske även till världen.

"Jag har enorma smärtor"

Belgiskan har sedan 14-års ålder lidit av en sjukdom som successivt bryter ner hennes kropp. Det är en okänd sjukdom som innebär lidande och plågor. Till franska MRC talar hon ut om tankarna kring framtiden.

– Alla ser mig fira med en guldmedalj, men de ser inte den mörka sidan. Jag kan ha enorma smärtor och ibland sover jag bara tio minuter om natten, men ändå kan jag vinna guldet, säger Vervoort till MRC.

Planeringen kring begravningen har redan börjat säger belgiskan.

– Jag vill inte ha den i någon kyrka. Jag vill inte ha kaffe och kakor. Jag vill att alla ska ha ett glas champagne i handen och tänka på mig, säger belgiskan.

Belgien är ett av få länder i Europa som tillåter aktiv dödshjälp. År 2003 legaliserades metoden för personer över 18 år. Även barn kan få hjälp vid obotlig sjukdom.