Sjöberg: ”Ska Kallur verkligen vara med?”

SPORTBLADET

Kritisk till SOK:s uttagning: ”'Konstigt – olika regler”

Sanna Kallur fick en OS-biljett utan att ha klarat SOK:s kvalgräns.

Nu ryter förre friidrottsstjärnan Patrik Sjöberg ifrån.

– Det känns som att det är olika regler för olika idrottare, säger han.

I mitten av juli fick Susanna Kallur, 35, en efterlängtad OS-biljett.

Detta trots att hon missade final på EM och att hennes årsbästa var elva hundradelar ifrån Sveriges olympiska kommittés (SOK) krav på tiden 12.80.

– Hon har på ganska kort tid visat att hon kan prestera, att hon i en situation som är mästerskapslik får fram den nivån. Dessutom har hon en målinriktning och en envishet som är olympisk, motiverade Peter Reinebo, SOK:s verksamhetschef, då.

”Olika regler för olika idrottare”

Men den uttagningen köper inte förre höjdhoppsstjärnan Patrik Sjöberg.

Under måndagsmorgonen gästade han Aftonbladet Morgon och ställde sig kritisk till att Kallur fått en biljett till Rio de Janeiro.

– Ska Kallur verkligen vara med? Det känns som att det är olika regler för olika idrottare. Hon är en fantastisk idrottskvinna, men om man ska hårdra det klarade hon inte de kriterier som SOK satte upp, säger Sjöberg.

51-årige Sjöberg ställer sig framför allt frågande till att längdhopparen Michel Tornéus, tvåa på EM, gjorde en extratävling efter att ha klarat OS-gränsen vid EM, men med lite för mycket vind. Detta eftersom han inte klarat IOK:s gräns.

– Vi har väl olika uppfattningar om hur det borde ha gått till. Om det var någon som skulle haft den biljetten var det ju Tornéus. Jag tycker att det är lite konstigt att man fått jaga OS-kvalgränser så långt in och det är ju inte optimalt att behöva hoppa max så nära inpå ett OS, säger Patrik Sjöberg.

”Alltid haft märkliga värderingar”

Han är noga med att poängtera att det inte är något personligt mot Kallur utan snarare starkt kritisk till SOK:s hantering.

– De har alltid haft lite märkliga värderingar. Kallur är ett affischnamn som kämpat i många, många år och jag hoppas att hon går till final. Det här är verkligen inget ont mot Kallur, säger Sjöberg.

OS i Rio de Janeiro invigs på fredag. Sanna Kallur tävlar för första gången 16 augusti.