OS ensammaste flög i 40 timmar

SPORTBLADET

Här går han invigningen – utan lagkamrater

RIO DE JANEIRO. Det tog 40 timmar för Etimoni Timuani att flyga från Tuvalu till Rio.

Till slut landade han – utan en enda lagkamrat.

– Jag har drömt om det här, säger OS ensammaste deltagare på invigningen.

Liberia, Dominica, Chad, Mauretanien, Bhutan, Nauru, Ekvatorialguinea, Somalia och Swaziland kom till OS med två deltagare var.

Men det finns alltså en nation som har en ännu mindre representation.

Etimoni Timuani har rest till Rio de Janeiro som Tuvalus ende deltagare. Han är 24 år gammal, har spelat fotboll i hela sitt vuxna liv men har nu skolat om till sprinter och deltar i 100 meter.

På vägen hit mellanlandade han i Fiji, Los Angeles och Panama. Resan tog totalt 40 timmar med tio timmars väntan i Panama.

”Värt mödan”

I torsdags togs hans land, som brukligt emot, med en egen liten välkomstceremoni i OS-byn. Och eftersom landet endast representeras av en enda utövare tvingades Etimoni Timuani ta ton och hålla hov.

Hans eget alfabet innehåller bara elva konsonanter och fem vokaler men han hade tränat upp sin engelska och kunde svara på frågor från den nyfikna horden av journalister som mötte honom.

Han sa, enligt Globo.

– Det är väldigt vackert här. Det var en lång resa hit, men det fick vara värt mödan, för jag har alltid drömt om att få komma till ett OS.

Stolt fanbärare

Helt ensam är han i och för sig inte.

Den lilla polynesiska ön mitt i stilla havet, som bara är 26 kvadratkilometer stor, har också med sig en tränare, en läkare och en ”lagledare”, men Etimoni Timuani är alltså den ende deltagaren, så det var liksom ingen diskussion om vem som skulle bära landets flagga i nattens invigning.

Etimoni klev stolt ut på klassiska Maracanã och ledde sitt land in i OS.

Vill träffa Bolt

På lördag kliver han själv in i OS.

Hans personbästa på på 100 meter är 11,72, så av allt att döma kommer hans allra största dröm inte förverkligas på tävlingsbanan.

Den har nog större chans att förverkligas inne i OS-byn.

– Jag hoppas verkligen få träffa Usain Bolt. Antingen honom, eller Neymar, säger OS ensammaste deltagare.

ARTIKELN HANDLAR OM