Sundhage: ”Vi ska tysta hela arenan”

SPORTBLADET

Sverige lägger all press på Brasilien

Rio de Janeiro. Från tom arena och svagt motstånd till fullsatt och en formstark hemmanation.

Då ställer Pia Sundhage om hela sitt lags mentala bild:

– Vi ska tysta hela arenan med brasilianare, säger hon till Sportbladet.

Foto: Pia Sundhage har taktiken klar.

Sverige ville träna klockan sex på kvällen på fredagen lokal tid inför lördagens nattmatch mot Brasilien. I stället blev det uppstigning tidigt och träning mellan tio och elva på Escola de Futebol Zico. En lugn uppvärmning följdes av intensivt smålagsspel de sista 20 minuterna. Pia Sundhage var nöjd med intensiteten:

– Verkligen! Det är stor skillnad från när jag kom in 2013, tempot är bra och alla nya spelare går in i närkamper och söker avslut.

”All press på dem”

Intensiteten och anspänningen blir viktiga delar inför mötet med Brasilien. Drygt 1 000 personer på läktaren mot Sydafrika förbyts mot en fullsatt – 60 000 åskådare – Olympiastadion. Pia Sundhage hoppas det ska gynna Sverige.

– Vi ska lägga all press på dem. Hela det här ”brötet” som sker på en arena vill vi tysta, vi ska tysta brasilianarna. Det är vi som slår ur underläge när de har spelat bra och dessutom har stödet från hela arenan, säger hon och fortsätter:

– Vi ska känna att ”ja, de kan få ha stödet, men det ska också ta sig förbi ett blågult gäng och när pressen är på dem… hmm, ja då kan vi vara laget som väntar och ser lite.

”Inte många på vår sida”

Caroline Seger menar att mentalt är det inte så stor skillnad att förbereda sig.

– Nej inte så, det handlar mer om att det kommer vara väldigt svårt att göra sig hörd. Vi måste vara beredda på att inte slarva i våra positioner, det blir ännu viktigare när vi inte kan styra varandra. Annars är det bara häftigt.

Pia pratar om att tysta arenan, är det en målbild du också har?

– Det är klart att vi vill vinna matchen och då vet man att det inte kommer vara så många på vår sida.

Plockar du fram ”pekfingret framför munnen-målgesten” om du gör mål?

– Haha, nej. Det där får du fråga ”Kosse” om.

* 02.50 i TV3: Brasilien-Sverige

ARTIKELN HANDLAR OM