Mejla

Mats Wennerholm

”Skäl nog att inte låta henne åka”

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon har befunnit sig flera hundra mil bort i Etiopien

Svenska Friidrottsförbundet stoppar Arbeba Aregawi från OS.

Det gör de rätt i.

Det hade varit skandal om hon fått göra comeback så snabbt.

Och helt emot Friidrottsförbundets egen dopningpolicy.

Även om Abeba Aregawis halt av meldonium smet under radarn, så har hon ändå stoppat i sig ett otillåtet medel. Och enligt egen uppgift utan att veta vad det var hon stoppade i sig. Bara det ett skäl att diskvalificera henne från OS i Rio.

Och för det andra:

Svenska Friidrottsförbundet har noll koll på vad Aregawi sysslat med under avstängningstiden. Hon har befunnit sig flera hundra mil bort i Etiopien, långt från den kontroll friidrottarna på hemmaplan står under.

Det var skäl nog att inte låta henne åka.

”Ingen aning om var hon står”

Och för det tredje:

Abeba Aregawi har inte tävlat den här säsongen. Förbundet och SOK har ingen aning om var hon står. Och det fanns inte tid att vänta in någon tävling heller. Ytterligare ett starkt skäl natt inte nominera henne.

Jag kan hitta flera, men det här var den springande punkten när Friidrottsförbundets styrelse gick igenom ärendet och valde att säga nej.

Etiopien har ju stått under samma bevakning som Kenya när det gäller bristande dopingkontroll. I våras skakades landet av en dopninskandal, där flera löpare blev avstängda. Och landets största stjärna, Genzebe Dibaba, var med på det träningsläger där den spanska polisen slog till mot hennes träningsgrupp och tränaren Jama Aden.

Enligt uppgift hittades både epo och anabola steroider vid det tillfället, även om det är obekräftade uppgifter.

Sedan dess har hon inte tävlat en meter och OS-favoriten har ännu inte gjort årsdebut utomhus.

När det gäller Abeba Aregawi finns det så många frågetecken att det kommer ta sin lilla tid för det svenska förbundet att reda ut alla turer.

Det gäller inte bara hennes märkliga val att stoppa i sig för henne okända piller, det gäller även hennes val att bo och träna i Etiopien, långt utanför förbundets kontroll.

■ ■ ■

Lägg till rykten om skenäktenskap och motstridiga uppgifter till Migrations- och Skatteverk och det är en härva värd namnet.

Samtidigt hade Abeba Aregawi blivit ett störningsmoment för hela OS-truppen i ett läge där de behöver det minst.

Men jag är förvånad över att Friidrottsförbundets styrelse inte la sig platt, vilket jag misstänkte att de skulle göra efter förbundskapten Karin Torneklints första uttalanden.

Det är ett tecken på styrka och att alla behandlas lika.

Och en kraftfull start av nye ordföranden Björn O Nilsson.

Av: Mats Wennerholm

Publicerad: