Lagerbäck: ”Riktigt tråkigt för fotbollen”

Foto: Lagerbäck under Islands presskonferens
SPORTBLADET

ANNECY. Supportervåldet i Marseille skakar EM.

Samtidigt förbereder sig Island för avresa till Saint-Étienne och EM-premiären mot Portugal.

– Det är riktigt, riktigt tråkigt om det fortsätter så här, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Ämnet som dominerar EM just nu kom upp även när Island höll presskonferens inför den internationella pressen.

Förbundskaptenen Lars Lagerbäck fick frågan hur han ser på våldsscenerna som kablats ut via tv från Marseille de senaste dagarna, där supportrar till Ryssland, England och Frankrike drabbat samman med varandra och med fransk militärpolis.

– Det är väldigt tråkigt för fotbollen. Det här förekom under EM 2000 men sedan dess har det varit väldigt få incidenter. Det var lite grand i Polen/Ukraina också, säger Lagerbäck och fortsätter:

– Det är väldigt, väldigt tråkigt om vi ska få tillbaka de här problemen i det här mästerskapen. Jag hoppas självklart att supportrarna uppför sig, och att poliserna och säkerhetsorganisationerna kan hantera det. Det vore riktigt, riktigt tråkigt om det skulle fortsätta så här, säger Lars Lagerbäck.

Känner ingen oro

Island möter Portugal i Saint-Étienne på tisdag, och sedan Ungern i just Marseille på lördag. Lars Lagerbäck känner ingen oro över att lämna den lilla alpstaden Annecy för att resa ut till spelorterna.

– När det gäller vår säkerhet är jag fel person att fråga. Jag vet inte hur det är organiserat. Men vad jag kan bedöma ser det väldigt bra ut runt oss, säger Lars Lagerbäck.

Presskonferensen var välbesökt, flera internationella mediebolag har börjat intressera sig för Island. Även portugisiska journalister och tv-bolag var på plats.

Lars Lagerbäck fick frågor om utspelen mot Pepes och Ronaldos filmande, och han upprepade det han sagt tidigare:

– Det är min generella åsikt. Det filmas i fotboll inte bara i Portugal utan över hela världen, till och med på Island. Jag tycker att de ska ändra reglerna så att det finns en möjlighet att videobestraffa spelare i efterhand. Jag tycker att det här ska bort från fotbollen.

Vilka spelare tänker du på i Portugal? undrade en portugisisk reporter.

– Jag har nämnt Pepe, du har säkert sett klippen från Champios League-finalen. Det var skådespeleri på hög nivå. Jag är inte rätt namn man att bedöma det men han är nog nära att kunna få ett jobb i Hollywood, säger Lars Lagerbäck.

”Vill visa att Lagerbäck har fel”

Men enligt journalisten Alexandre Santos på RTP riskerar Lagerbäcks uttalanden att slå tillbaka mot Island.

– De portugisiska spelarna vill säkert visa Lagerbäck att han har fel. Det kan trigga de i matchen, säger Alexandre Santos

Hur har reaktionerna varit i Portugals läger på Lars Lagerbäcks uttalanden?

– Hittills har ingen sagt något.

Island åker de knappa 20 milen mellan Annecy och Saint-Étienne med buss i morgon måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM