”Sverige står med skit upp till armbågarna”

SPORTBLADET

Rasar mot Hammarby och svenska förbundet: Handlar om girighet

1 av 2

Amerikanskan Jenny Simpson kräver sitt välförtjänta guld och även hos våra nordiska grannar är reaktionerna på Abeba Aregawi dopningsprov kraftfulla.

Finländske krönikören Mikko Marttinen lägger en stor del av ansvaret på det svenska friidrottsförbundet.

”Nu står svensk friidrott med skiten upp till armbågarna”, skriver Marttinen i Ilta-Sanomat.

Ett misstänkt skenäktenskap, en oklar bostadssituation och nu en skandalartad dopningshistoria. Mikko Marttinen skräder inte orden när han i Ilta-Sanomat kritiserar såväl Abeba Aregawi som det svenska friidrottsförbundet.

”Ignorerade sanningen”

Marttinen pekar på vad girighet kan leda till och jämför Aregawis byte av nationalitet med Turkiets och Qatars hårt kritiserade värvningsstrategi av framgångsrika friidrottare. Anledningen till allt menar krönikören stavas girighet.

”Hennes klubb Hammarby och det svenska friidrottsförbundet drev frågan om att representera Sveriges med alla medel och ignorerade sanningen”, skriver Marttinen.

Ilta-Sanomats krönikör kallar samtidigt Aregawi för ”svensk idrotts största skam” och menar att svensk friidrott nu ”står med skiten upp till armbågarna”.

”Är synd om Sverige”

Även i Norge uppmärksammas dopningsfallet stort men där pekas snarare Aregawi än svensk friidrott ut som den största boven.

– Jag är inte överraskad. Tyvärr har jag inte särskilt stor tro på afrikanska löpare. Den här tjejen är ju svensk men hon kommer från en afrikansk löparmiljö. Det är synd om Sverige, säger Ingrid Kristiansen, världsmästare på 10 000 meter 1987, till VG.

ARTIKELN HANDLAR OM