Succén – dubbelt svenskt på pallen

avKristoffer Bergström, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Halfvarsson vann efter jättedrama – mot Hellner

1 av 2 | Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix / TT

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Herrarnas 10 kilometer blev ett tiondelsdrama mellan två svenskar.

Calle Halfvarsson slog Marcus Hellner med 0,8 sekunder.

– Det var skitroligt att det var just Marcus, säger Calle Halfvarsson.

– Calle har mörkat hela sommaren. Man har inte vetat att han är så här stark. Man har trott att han är rätt klen..., kontrar Marcus Hellner.

Aldrig förr har Calle Halfvarsson öppnat en säsong så starkt som denna. Inför vinterns fjärde världscupsstart ledde Sågmyrasonen både världscupen och den pågående minitouren i Lillehammer.

I dagens distans, den för herrarna ovanliga 10 kilometer i fristil, utmärkte sig Halfvarsson direkt. Iklädd den gula ledarvästen var han snabbast av alla upp till 3,3 kilometer och drygade sedan ut ledningen upp till halvmilsmarkeringen.

Andra halvan blev en rysare.

Men inte mot några norrmän, ryssar eller finländare.

"Ville, ville, ville fram"

För den ende som kunde matcha Halfvarssons fart var Marcus Hellner. Deras två tider var jämna hela vägen. Ett tag vägde det över för Hellner – sedan tömde Halfvarsson alla kroppens depåer och gick i mål 0,8 sekunder före sin landsman.

–Jag blev ju glad att jag slog Marcus så precist. Det var skitroligt att det var just Marcus som jag trampas med och tränar mycket med, säger Calle Halfvarsson efter loppet.

Marcus Hellner var inte lika nöjd.

– Det är klart att man vill vinna. Det var ju tajt. Men det finns många tävlingar kvar, säger Hellner till Sportbladet.

Han visste inte att lagkompisen gick så starkt. De startade med stort avstånd och Marcus Hellner hörde aldrig några tider.

–  Jag trodde det mer var en fajt mellan Sundby, mig och Finn Hågen. Det var så jag fick det under loppet, säger Hellner.

Om du hade fått någon indikation på att Calle gick bra, hade du kunnat pressa dig en aning till då?

– Då kanske jag tagit i 0.9 sekunder mer....

De båda svenskarna satt tillsammans på podiet i presscentrat efter framgången.

Och Marcus Hellner skojade om Calle Halfvarssons form.

– Han har varit lite lugnare än vanligt i höst. Annars brukar han släppa loss alla hästar han har, jag tror att ha hållit igen lite. Jag vet inte om han är lat eller om han har haft en tanke med det, säger Marcus Hellner.

Förra vintern knep de svenska herrarna bara en pallplats i världscupen. Redan nu har de fem. Att de hade två åkare på pallen i samma distanslopp har inte skett på sex år, sedan Hellner och Daniel Richardsson var etta och trea i Gällivare.

Calle, Ustiugov, Hellner....

I och med segern drygar Calle Halfvarsson ut sina ledning i världscupen. I minitouren, som i morgon avslutas i Lillehammer med 15 kilometer jaktstart i klassisk stil, har Halfvarsson 28,1 sekunders försprång på tvåan Sergej Ustiugov, Ryssland. Trea är Marcus Hellner – 37,9 sekunder bakom Calle – och därbakom kommer ett koppel av norrmän.

Hur det gick för norrmännen idag, förresten?

De hade ingen alls på pallen på sin hemmaplan. Finn Hågen Krogh blev bäst med sin fjärdeplats medan Petter Northug var evigheter från de 30 första som får världscupspoäng.

Kartläggning: Så gick de från botten till toppen på ett år

✓ NY ORGANISATION

Landslaget sjösatte en ny organisation i våras. Nya ledare kom in med energi. Den stora förändringen var att Rikard Grip blev övergripande förbundskapten och inte längre ­tränare. Det har inneburit att de nya tränarna, Ola Ravald och Lars Selin, på herrsidan kan fokusera på att hjälpa åkarna.

– Det har varit lite mer kontroll på allt i år, säger sprintåkaren Teodor Peterson.

Ola Ravald pekar på en organisation med tydliga ansvarsroller.

– Rikard gör ett fantastiskt jobb. Hans utmaning har nog varit att stå lite på sidan. Han har varit inne i allt tidigare. Vi hade en bra diskussion i våras. Han får gärna komma med inspel men då till mig eller Lars (Selin) och inte gå till de aktiva, säger han.

Ola Ravald, som var mannen bakom det svenska sprintundret i OS 2006, har vunnit respekt hos de äldre åkarna.

– Klart att han och Lars har betytt väldigt mycket. Ola har haft hand om oss lite äldre, Ola kom in med ett otroligt engagemang och outtröttlig arbetsförmåga. Det är ­viktigt, säger Johan Olsson.

✓ INDIVIDUELL UTVÄRDERING

Efter säsongen har åkarna gått igenom individuella utvärderingar. Alla har fått veta vad just de behöver rikta in sig på utifrån deras egna enskilda behov. För vissa har det handlat om att träna mindre, andra mer. Nu har åkarna i landslaget en egen plan att följa. Och den efterlevs med tät kontakt och kontroll från ledarteamet.

✓ MEDICINSK ÖVERSYN

Flera av åkarna var sjuka i långa perioder förra året. Lands­lagets läkare Per” Pliggen” ­Andersson har gått till botten, ­åkare för åkare med vad som gick fel. Åtgärder har satts in i de fall det ­behövs, Calle Halfvarsson får till ­exempel astmamedicin då han fått en diagnos under hösten.

Men mycket har pekat mot ­belastningen.

– De ska tåla träning och hålla sig friska. Sjukdomar beror inte bara på att du har lätt att bli sjuk utan många gånger handlar det om felträning. Vi har försökt styra upp det, säger Ola Ravald.

✓ INTENSITET – KONTROLL

Här har vi den kanske viktigaste nyckeln till framgången. Åkarna har fått hålla igen, vilket inneburit att de varit griniga ibland.

Men de talar om mer tankei träningen, alla pass ska vara med rätt tempo.

Vi sätter det i perspektiv till utvecklingen. Under de senaste åren har skidmaskinen Martin Johnsrud Sundby sprängt alla gränser sett till träningsmängd. Han ligger 100 till 200 timmar över de bästa herråkarna i mängd. Svenskarna har försökt haka på trenden, men det har kostat.

– Tankarna är lika, det var inte min tidigare tränare Jocke som gjorde fel, det var jag som styrde ur spår, gick mina egna vägar och satte huvudet under armen och tränade stenhårt på alla pass. Jag tänkte att tränar jag stenhårt hela tiden kommer jag att slå Sundby. Men det håller inte, då går man in i väggen, säger Calle Halfvarsson.

– Sundby har trissat det här. Det i kombination med att också farten på både distanspassen och intervallpassen ökar blir den totala belastningen för stor, säger Ravald.

Han har fått hålla i tävlingsmänniskorna lite.

Det har delvis gjorts genom kontroll. Man har mätt laktatvärden (mjölksyra) under träningen och inte bara vid tester.

Många av åkarna har legat fel.

– På ett tröskelpass ska de ligga på 4 millimol, men det var flera som låg på sex till nio... Det vi har satt tryck på är att vi ska göra rätt saker på alla träningspass. Det innebär att när det är distanspass ska det vara det, när det är tröskelpass ska det vara det, säger Ravald.

Och då finns mer att ge när de väl ska stegra träningen.

Vi har inte formtoppat åkarna ännu, bara släppt upp träningen lite.I vår planering finns det mer att göra. Trissar man farten på träningen för ­tidigt kommer de att vara form för ­­tidigt, säger han.

✓ STYRKETRÄNING

Även här är det fokus och syfte. Funktionella övningar kopplat till skidåkningen. Mycket fokus på bål och säte.

För gårdagens trea Teodor Peterson har det varit en avgörande faktor.

– Styrketräningen hade jag inte tydligt fokus på tidigare, säger han

✓ MENTAL KICK

Ola Ravald kom till ett landslag som var ganska trött. VM 2013, OS 2014 toppades med VM på hemma­plan 2015.

Kanske var svackan förra året var nödvändig.

– Det var alla lite trötta i huvudet efter tre tuffa år, säger Ola Ravald.

– Alla har sporrat varandra och känt att vi bör ta ett steg till för att ­vara med där uppe. Kanske man ­måste bli lite pressad för att göra det yttersta, säger Teodor Peterson.

Sammanställning: Erik Karlsson, Petra Thorén

Publicerad: