Flinck: Avgörande för hela mästerskapet

SPORTBLADET

Publiken, pengarna och Sveriges framgång hänger på premiären

Premiär i hemma-EM mot Spanien.

Det kan vara den viktigaste matchen det här landslaget spelat på flera år.

Men man har faktiskt nästan allt att vinna.

Foto: Sportbladets Johan Flinck.

Det smäller direkt.

Den första matchen för Signells damer i detta hemma-EM blir förmodligen avgörande för hela Sveriges mästerskap med tanke på det raffinerade formatet som ett EM spelas i.

För Spanien är huvudkonkurrenten i gruppen och båda ska gå vidare till mellanrundan. De båda lagen ska normalt sett också besegra Slovenien och Serbien.

En seger i premiären borde därför innebära att Sverige går in i mellanrundan med fyra poäng. Då har man också inbördes möten på Spanien i kampen om semifinalmatcherna.

Förlust och man behöver troligen gå rent i mellanrundan mot Frankrike och Holland (och antingen Polen eller Tyskland).

Kommer definiera hela EM

Det var premiärens betydelse rent sportsligt i detta EM.

Men den kommer troligen också definiera hela EM-arrangemanget.

– En bra match mot Spanien i premiären innebär 10 000-20 000 extra sålda biljetter, sa EM-generalen Frank Ström till mig i går.

Inte ens hälften av biljetterna till Sveriges resterande fem matcher i gruppen och mellanrundan är i dag sålda och enligt Ström avvaktar många hur det går i premiären.

10 000–20 000 fler sålda biljetter ger fem–sju miljoner extra i biljettintäkter och i slutändan ett par miljoner extra till svenska handbollsförbundet.

Det betyder också ytterligare fem publikfester före finalhelgen vilket detta mästerskap är i så stort behov av.

Måste vinna folkets hjärtan

Det var pengarna och publiken det.

Efter två fiaskostämplade uttåg ur VM (utklassade av Danmark) respektive OS (förnedrade av Norge) det senaste året – inte minst utskåpningen i Rio lär sitta kvar på näthinnan hos den allmänt sportintresserade svensken – behöver det här landslaget spela in sig i folkets hjärtan igen.

För svensk (dam)handboll finns det ingen annan väg till mer uppmärksamhet för sin sport än landslagsframgångar och en succé på hemmaplan skulle förstås ha dubbel effekt.

Ska vi drömma oss så långt som till ett guld skulle det faktiskt kunna bli startskottet för något vi såg i Norge för 30 år sedan och i Danmark för drygt 20 år sedan då damerna gick om herrarna i respektive land. Fältet ligger öppet nu för damerna med ett nytt herrlandslag som inte lär slåss om medaljer på ett tag – om det nu är två kommunicerande kärl.

Därför är den här matchen den på många sätt viktigaste det här landslaget spelat på flera år. Skulle det bli seger kan vi säkert hävda samma sak inför till exempel en match om en semifinalplats mot Frankrike eller Holland i mellanrundan. Men det tar vi då.

Spelarna är förstås väl medvetna om betydelsen av den här matchen. Det inser man när man lyssnar på dem. Nu ska de bara hantera situationen.

Ändå skulle jag vilja påstå att de har nästan allt att vinna. Damhandbollen är nämligen inte större i Sverige än att ett misslyckat EM mest skulle mötas med en axelryckning i idrotts-Sverige (om än inte hos EM-arrangörerna som räknar slantarna) och ganska snabbt glömmas bort – trots hemmaplan. Gulldén och de andra slipper löpa gatlopp om man inte infriar förväntningarna.

Det finns alltså bara möjligheter – med start i kväll.

Slipper skräcklagen tidigt

Förutsättningarna finns för en svensk succé:

Hemmastödet – som bara kommer vara något positivt vid seger i kväll.

Flera av nyckelspelarna står av allt att döma på sin topp just nu.

Lottningen är en dröm med en överkomlig grupp och där man sedan slipper skräckmotståndarna Norge och Ryssland i mellanrundan.

Silvret 2010 bärgades i försvaret.

Bronset 2014 vanns i anfallet.

Förbundskapten Signell är förstås helt klar över att han nu måste få ihop båda delarna och då är prio i nuläget försvarsspelet.