Britternas sista hopp – Wales

SPORTBLADET

Nu sluter engelska profiler upp bakom Wales – och laget tror på en ny skräll

Foto: TT & BILDBYRÅN

Som enda kvarvarande brittiska lag i EM har supporterskapet för Wales vuxit drastiskt.

Inför dagens semifinal står Storbritannien enat i hopp om att fälla Cristiano Ronaldos Portugal.

– Jag har all rätt att vara stolt över Wales, säger engelske golfstjärnan Ian Poulter.

Att Island tog sig till kvartsfinal i sitt första mästerskap kan inte betraktas som annat än en sensation. Detsamma gäller dock även Wales som i sin EM-debut har nått hela vägen till semifinal – och är därmed enda kvarvarande brittiska nation i turneringen.

Inför kvällens möte med Portugal är det påtagligt hur allt fler i England, Nord- irland och Skottland börjat erkänna och belysa sina walesiska kopplingar.

– Jag har all rätt att vara stolt över Wales framgångar. Min fars farföräldrar var walesare. Dessutom har jag vunnit Welsh Open, skriver Ian Poulter, tidigare världsfemma i golf, på Twitter.

Säljer 800% fler tröjor

Engelska The Telegraph skriver att miljontals engelsmän för tillfället har övergivit ”Three Lions”, som åkte ut redan i åttondelsfinalen mot Lars Lagerbäcks Island, och i stället lever kvar i EM som Wales-supportrar.

Grannlandets succé uppges ha ökat försäljningen av walesiska landslagströjor lavinartat – med hela 800 procent.

En annan som konverterat till ett stort fan av Wales är Londonfödde komikern Rob Beckett. För The Telegraph förklarar han:

– Wales har mitt stöd nu. Min fru är halvwalesare, vilket gör mitt barn till en fjärdedel walesare. Det i sin tur gör praktiskt taget mig till drake.

Mot Portugal krävs troligtvis att spelarna i Wales återigen överträffar sig själva, precis som i åttondelsfinalen mot Belgien. Förbundskaptenen Chris Coleman tror dock på en ny bragd.

– Grabbarna vet allt om det här motståndet. Vi gör alltid vår läxa och vi vet vad som väntar. Vi känner till hur bra deras spelare är individuellt och hur de fungerar kollektivt, sa han på gårdagens presskonferens och tillade:

– Det gäller att spela ”street smart”. Vi har blivit mycket bättre på det de senaste åren.

Tungt avbräck

Wales saknar dock viktige Arsenal-spelaren Aaron Ramsey. Leicesters Andy King väntas ersätta.

Portugal väntas ställa upp med fullt manskap, med möjligt undantag för mittbacken Pepe som har problem med en lårmuskel och är ett osäkert kort inför kvällens match.

Tidigare skrällgäng i EM

Danmark EM i Sverige 1992

Åkte in i EM på ett bananskal då Jugoslavien fråntogs sin plast på grund av oroligheterna på Balkan. Och stod för en braksuccé.

Enda förlusten kom mot Sverige – i övrigt räckte ett mållöst kryss mot England och en 2–1-vinst mot Frankrike för en slutspelsplats.

Ett straffsparks­avgörande mot Nederländerna senare var Danmark ett finallag.

Väl där fullbordades en av EM:s största skrällar i historien när Peter Schmeichel höll nollan mot Tyskland och bara kunde se på och njuta när John Jensen och Kim Vilfort gjorde varsitt mål framåt. Stabila 2–0. Danmark Europamästare.

Tjeckien EM i England 1996

Turneringens stora positiva överraskning med flera framtida storspelare i laget.

Med lirare som Pavel Nedved, Patrik Berger och Karel Poborsky charmade man Europa, slog ut både Portugal och Frankrike men föll på målsnöret i förlängning mot Tyskland i finalen. Detta trots att Berger givit tjeckerna ­ledningen i andra halvlek. Men två mål från Oliver Bierhoff vände matchen till tyskarnas fördel.

Grekland EM i Portugal 2004

Tråkigt? Kanske. Framgångsrikt? Utan tvekan.

Ett minst sagt stabilt försvar bäddade för kanske den största knallen i EM-historien 2004.

Grekland fällde värdnationen Portugal inte bara i öppningsmatchen utan även i finalen inför en chockad hemmapublik på Estádio da Luz i Lissabon.

Med centrallinjen Nikopolidis, Dellas, Zagorakis och Charisteas fällde Grekland i tur och ordning Frankrike, Tjeckien och Portugal i slutspelet utan att släppa in ett enda mål.

Ryssland EM i Österrike/Schweiz 2008

Kom med ett relativt underskattat landslag till EM där många av oss svenskar kallt räknade med att gå vidare i ödesmatchen i den sista gruppspelsomgången.

Vi minns alla vad som hände sen. Efter utspelningen av Sverige (2–0) och framför allt den övertygande segern mot Nederländerna i kvartsfinalen (3–1 efter förlängning) var det många som lade de ryska spelarnas namn på minnet. Det tog dock stopp i semifinalen mot Spanien.

Island och Wales EM i Frankrike 2016

Island är den minsta nationen att någonsin delta i EM och stod pall för jättar som Portugal och England. Har charmat en hel fotbollsvärld med kvartsfinalplats och vulkan-firande.

För Wales – som inte deltagit i ett mästerskap sedan Gunnar Nordahls dagar i Sverige 1958 – har sagan ­ännu inte tagit slut.

Skulle laget gå hela vägen kan man hävda att det är EM:s största skräll genom tiderna.

ARTIKELN HANDLAR OM