Rallycross-VM 2016

”Andraplatsen känns som en seger”

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Ekström utökar VM-ledningen, Kristofersson ny tvåa

Foto: FIA World rallycross

Sebastien Loeb tog sin första seger.

Men Mattias Ekström tog greppet om VM-titeln.

– Andraplatsen känns lite som en seger, säger han.

Inför deltävlingen i Lettland ledde svensken VM med tio poäng före de två senaste årens mästare Petter Solberg och när de båda möttes i  Q2 var det tufft.

Det var så tufft att Solberg tog till tveksamma metoder i en omkörning av Ekström och domarna diskvalificerade honom. Solberg missade en plats i semifinalen och även om Ekström bara var åtta efter den första dagen gav det honom en rejäl fördel i kampen om VM-titeln.

– Chansen till att vinna en tredje VM-titel försvann troligen under helgens tävling i Lettland. Jag behöver inte förklara så mycket efter det att som förste förare någonsin har blivit fråntagen möjligheten att köra semifinal, säger Petter Solberg.

Ekström utökade ledningen

Ekström avancerade under söndagen och tog sig till finalen där han slutade tvåa bakom den flerfaldige rallyvärldsmästaren Sebastien Loeb. Fransmannen tog sin första seger någonsin i VM i rallycross.

– Plats två känns nästan som en seger. Seb var riktigt stark i dag och jag utökade min ledning i mästerskapet till 27 poäng,  jublar Ekström som avslutat sin DTM-säsong i förtid för att vinna sin och Sveriges första VM-titel i rallycross.

– Det ser verkligen bra ut, men det är 60 poäng kvar att kämpa om och det är inte över innan målgången i finalen. I kvalet blev det tydligt att ett litet misstag kan bli enormt dyrt och jag måste behålla fötterna på jorden till dess att vi avslutat säsongen och genomfört två tävlingar till.

Två VM-deltävlingar återstår av säsongen och Johan Kristoffersson VW är ny tvåa i mästerskapet. Timmy Hansen slutade trea i helgen och i kampen om märkestiteln skiljer det nu bara åtta poäng mellan Ekström EKS som leder mästerskapet och tvåan Peugeot Hansen.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Rallycross-VM 2016

Mattias Ekström

Johan Kristoffersson

Timmy Hansen

Rallycross