Wahlberg: Hon är nummer ett och ingen kan ta det ifrån henne

SPORTBLADET

Det var nära redan i fjol – men när chansen kom igen tog hon den.

Frida Hansdotter är inte längre den eviga tvåan.

Nu är hon nummer ett och ingen kan ta det ifrån henne.

När Mikaela Shiffrin kraschade och skadade knät i Åre var vägen mot slalomcupen spikrak, och Frida Handsdotter levererade.

Tvåa i Åre, etta i Lienz, femma i Santa Caterina, trea i Flachau, tvåa i Flachau, sexa i Crans Montana och tvåa i parallellslalomen i Stockholm senast.

Hansdotter har varit på pallen i sju av tio tävlingar den här säsongen. Hon har inte varit sämre än tia i en slalomtävling sedan hon körde ur i Lenzeheide för tre år sedan.

Det är därför hon nu har tagit Sverige första cupseger på damsidan sedan Anja Pärson gjorde det 2004. Jämnheten, den extremt höga lägstanivån och den mentala styrkan.

Förra säsongen hade Hansdotter ledningen med tre tävlingar kvar, sedan gick Shiffrin och vann alla tre. Amerikanskan har vunnit de åtta senaste slalomtävlingarna hon ställt upp i och utklassade konkurrenterna i Jasna.

Det gör inte Hansdotters prestation mindre imponerande, glädjande eller välförtjänt.

Nerverna spökade

Svenskan gjorde ingen bra tävling i Slovakien. Trycket saknades och nerverna spökade.

Men det spelade ingen roll.

När Veronika Velez Zuzulova körde in på tredjeplatsen fick Hansdotter inte vara sämre än tia. Det har hon inte varit på tre år och det var hon inte i dag heller.

– Det är jättesvårt att beskriva i ord. Jag har lagt ner så mycket tid på det här, bara när jag pratar om det nu känner jag tårarna komma, Det är helt fantastiskt att få göra det och avsluta sista tävlingen med att bara njuta, säger Hansdotter efter dramatiken.

Det hörs att hon är rörd och det är svårt att inte bli det själv. Under de senaste säsongerna har Hansdotter ofta kallats den eviga tvåan. Frågan om var, och vad, hon hade varit utan Shiffrin har ställts många gånger.

Nu har vi svaret:

Nummer ett och bäst i världen sett över en hel säsong.

Som Hansdotter förtjänar det.

ARTIKELN HANDLAR OM