Saik och Bajen ute ur World cup

SPORTBLADET

För knappt två veckor spelade Sandviken och Hammarby final i Svenska cupen. Men i bandyns World cup överlevde de båda svenska storlagen inte ens gruppspelet.

I stället dominerar Ryssland stort.

Vårens konkurshot gjorde att Hammarby tappade nästan ett helt lag, ändå stod Bajen som segrare i Svenska cupen efter 4–2 i finalen mot Sandvikens AIK. Men i dygnet-runt-turneringen i Ljusdal tog det inte ens ett dygn förrän både Hammarby och Saik var utslagna. I mycket tuffa gruppA föll Hammarby med 3–7 mot Uralskij Trubnik och 0–5 mot Zorkij. Dessutom fick Stefan Persson grovt matchstraff i mötet med Uralskij.

Saiks nästan lika dystra facit skrevs till 1–3 mot Uralskij och 1–9 mot Zorkij.

– Vi får inte ge bort matchen mot Zorkij så enkelt och slarvigt, det såg nästan nonchalant ut. Vi bjöd på minst fem mål i andra halvlek, sade Saik-tränaren Stefan Åkerlind efter 1–9 (1–2 i halvtid).

– Men vi ryckte ändå upp oss från gårdagens match mot Uralskij... i alla fall i första halvlek.

Skadade stjärnor

Saik-tränaren ställde över småskadade stjärnor som Magnus Muhrén (rygg) och Daniel ”Zeke” Eriksson (ljumske) mot Zorkij.

– Deras problem gör att vi kan inte spela med dem i en hel turnering. Visst spelade det roll, men vi kunde inte chansa och spela med halvskadade spelare, det kunde vi då få lida för i veckor framöver, försvarade Åkerlind sitt beslut.

Svenske försvararen Olov Englund och hans lagkamrater i Zorkij behövde nu inte förta sig för att vinna med åtta bollar:

– De viker ner sig lite. Och det är klart att en sådan som ”Zeke” betyder mycket i defensiven, summerade ex-hammarbyiten Englund.

Rysk dominans

Även i andra grupper i World cup-bandyn dominerar de ryska lagen.

Regerande mästarlaget Dynamo Moskva vann sin första match mot Stabaek med 13–0 och slog sedan Västerås efter straffläggning.

Ungdomliga Vodnik har besegrat både Falun (5–3) och Tillberga (6–3).

Rodina Kirov slog Vetlanda med 2–1 och kan göra så att fem av åtta lag i kvartsfinalspelet är ryska.

– Men skillnaden mellan rysk och svensk klubblagsbandy är inte så stor som det verkar här, man måste komma ihåg att det är oktober. I Ryssland är vi redan inne i ett intensivt skede och har ett högt matchtempo, det är nog bara Edsbyn som kan vara i närheten av det i Sverige med sin hall, säger Dynamo Moskvas svenske landslagsback Marcus Bergwall.

Vill inte vinna?

Som det sett ut i de inledande matcher skulle en upprepningen av fjolårets final mellan Zorkij och Dynamo inte vara någon överraskning – bara de lyckas undvika varandra i semifinal. Men för det krävdes att Zorkij förlorade fredagskvällens i övrigt betydelselösa gruppmatch mot Uralskij.

– Jag spelar i alla fall alltid för att vinna och har inte hört något annat nu, sade Olov Englund inför matchen.

Vid förlust skulle Zorkij i stället hamna på samma semifinalhalva som Edsbyn.

– Edsbyn eller Dynamo, det tycker jag inte är någon större skillnad, sade Englund och pekade på att Zorkij nyligen slog Dynamo med 9–5 i ryska cupen:

– Då såg Dynamo osäkra ut och vi hade en väldigt bra defensiv.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy