Jonas Björkman till dubbelfinal i Australien

SPORTBLADET

Vann avgörande set i tiebreak efter rysare

Jonas Björkman är klar för dubbelfinalen i Australian Open – och har chansen att ta sin fjärde titel på lika många finalförsök.

Foto: Getty
Dubbelkungen Jonas Björkman och vitryssen Max Mirnyj räddade en matchboll innan de säkrade finalplatsen.

Semifinalen mot hemmaspelaren Paul Hanley och Kevin Ullyett, Zimbabwe, blev en rysare. Efter varsin setseger gick det avgörande setet till tiebreak, där Björkman och Mirnyj gick ifrån till 5–1, men de tappade och hade plötsligt en matchboll emot sig.

Till slut blev det dock seger med 2–6, 7–5, 7–6 (10–8).

– Det var en riktig berg- och dalbana, det gick upp och ned hela tiden, säger Björkman till TT.

– Det är alltid skönt att vinna de tuffa matcherna. Det ger ett litet övertag, dels inför finalen, dels inför tävlingarna längre fram på säsongen.

Världsettorna väntar

I och med segern är Björkman klar för sin fjärde dubbelfinal i Melbourne. Samtidigt är det dubbelpartnern Max Mirnyjs första, ett faktum som varit en extra sporre inför turneringen.

– Vi har sagt inför året att vi ska satsa extra hårt på de turneringar där en av oss fortfarande inte vunnit. Så Max är naturligtvis extra glad nu, eftersom det är hans första final här.

Utöver att försöka försvara titeln från Franska mästerskapen ska paret därför i år lägga extra krut på att vinna i Wimbledon och Indian Wells, som Mirnyj saknar på meritlistan, samt i Rom där Björkman fortfarande är utan titel.

Men först väntar världsettorna, de amerikanska tvillingbröderna Bob och Mike Bryan, i finalen på lördag. Bröderna är i sin fjärde raka final i Melbourne.

– Det är ju förstaseedade, så det blir en drömfinal, ettorna mot tvåorna, konstaterar Björkman.

– Jag tror att vi vann tre och förlorade en mot dem förra året, så vi får försöka fortsätta på den vägen bara.

Sportbladet.se, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis