BENGANS VÄG TILL FRAMGÅNG

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Jimmy Wixtröm

Bengt-Åke Gustafsson har vunnit nästan allt – som spelare och ledare. Han föredrar visserligen det förra, men nu är det bara att coacha fram Tre Kronor till VM-guld som gäller.

Och han om någon vet hur man får ryssarna på fall.

Bengt-Åke vann väldigt mycket som spelare – första VM-medaljen, ett brons, erövrades i Moskva 1979. VM-guldet i Wien åtta är senare är en svensk hockeyklassiker.

Fjolårets succéartade säsong, med OS- och VM-guld, har mer eller mindre förvandlat Bengt-Åke Gustafsson till ett svenskt hockeyhelgon.

Framgångsreceptet?

– I grund och botten är det tur och tillfälligheter, inget snack om den saken, säger Bengt-Åke som tror att spelarnas frihet på rinken är nog så viktig som ett inkört system.

– Visst har jag en spelidé som jag jobbar mycket med. Jag vet hur det perfekta systemet ska se ut. Samtidigt kommer jag inte skälla på spelarna för att de inte gör som jag sagt. De ska inte åka omkring och tänka på vad ”Bengan” sagt.

Att det är Ryssland som har hemmaplan vid årets VM är inget som skrämmer Bengt-Åke nämnvärt. Han om någon vet hur man får ryssarna på fall. 1987 var han med om att bryta ner den öststatiska hockeydominansen när han ensam bröt genom de ryska linjerna och lade grunden till 2–2-målet mot Sovjet – ett av svensk hockeys mest klassiska mål.

Hur försvarar man egentligen ett genombrottsförsök ensam mot Kasatonov, Fetisov, Larionov och Makarov?

– De var ju bara fyra. Krutov låg väl kvar och fiskade i mittzon. Hade han varit där också hade det nog blivit lite jobbigare, svarar den svenska förbundskaptenen kaxigt.

Pelle Johansson (LÄS HELA INTERVJUN I MAJNUMRET AV SPORTMAGASINET)

Publicerad: