BANDYDÖDEN

SPORTBLADET

”Överlever inte utan kraftansträngning”

Publiksiffrorna har rasat med 25 procent på fem år.

Hälften av klubbarna har problem att få ekonomin att gå ihop och stjärnorna flyr utomlands.

Svensk bandy är inne i en djup kris.

– Jag tror inte bandyn kommer att överleva utan en rejäl kraftansträngning och modernisering, säger Göran Svensson, ordförande i klassiska BolticGöta.

I morgon börjar Bandy-VM i Kemerovo i Ryssland.

Först om Sverige når semifinal kan vi se VM i teve och då i Eurosport 2. De stora kanalerna som SVT och TV4 visade noll intresse att sända turneringen, vilket innebär ännu ett slag mot en hårt krisdrabbad sport.

När allsvenskan för fem år sedan hade ett uppsving och ett publiksnitt på 1 679 åskådare var Hammarby en stor anledning. I dag står klubben på randen till konkurs med nära en halv miljon kronor i skulder och ytterligare en elitklubb, BolticGöta, slåss i dagsläget för sin existens.

– Det skulle vara oerhört tungt för bandyn om vi tappar ett eller flera av våra elitlag på grund av bristande ekonomi, säger bandyförbundets ordförande Håkan Ramsin.

Lönebudget under miljonen

Samtidigt som publiken sviker och ekonomin är på väg att haverera i många klubbar försvinner fler och fler av de bästa spelarna till den ryska ligan – vilket ytterligare urholkar intresset i Sverige.

– Trots att vi skurit rejält i budgeten är spelarlönerna fortfarande vår största utgift, säger Göran Svensson.

– Det finns några få klubbar i Sverige som går bra ekonomiskt och en liga i Ryssland som kan erbjuda väldigt höga löner. Den konkurrensen har gjort att många andra klubbar känt sig tvungna att betala mer än vad de egentligen har råd med.

Svenssons klubb BolticGöta genomgår ett ekonomiskt stålbad som ska rädda klubbens existens. Skulder runt 100 000 kronor ska betalas av och budgeten för spelartruppen är i dagsläget nedtryckt under 1 miljon kronor om året.

Som jämförelse tjänar landslagsstjärnan Daniel Liw ensam 1,5 miljon kronor om året i ryska Dynamo Moskva.

– Publikmässigt, för allsvenskan och elitserien, hade det så klart varit bättre om de svenska stjärnorna spelade i Sverige, säger Håkan Ramsin.

Intäkterna sjönk – trots VM

Trots att ekonomin i bandyförbundet är hygglig har man små möjligheter att hjälpa de krisdrabbade klubbarna.

Framför allt har bandyn – både klubbar och förbund – svårt att attrahera media och sponsorer.

Trots att Sverige i fjol arrangerade VM på hemmaplan sjönk bandyförbundets sponsorintäkter med fem procent.

– Vi måste jobba hårt med att utveckla bandyn. Jag jämför den traditionella bandyn med en femmil på längdskidor och tycker att vi måste hitta vår variant av sprintskidor för att lyckas, säger Håkan Ramsin.

Den dåliga ekonomin i svensk bandy går långt ned i divisionerna.

De senaste tre åren har över 20 lag i de tre högsta divisionerna tackat nej till spel i den serie man kvalificerat sig för. Längre resor, högre löner och därmed tuffare ekonomi är den vanligaste orsaken.

– Bandyn har en framtid för att det är kul att utöva sporten. Men vi måste bli mycket bättre på att få upp intresset runt omkring den, säger Göran Svensson.

Som ett led i den ambitionen har bandyförbundet fått SVT24 att visa allsvenskan och elitserien i tv.

Men några tv-pengar till föreningarna som i ishockey och fotboll är det inte frågan om - tvärtom.

– Förbundet betalar för att bandyn ska visas i tv. Det är det enda sättet att få vara med och för bandyn som sport är det jätteviktigt att synas i tv, säger Göran Svensson.

Trots det dystra läget för svensk bandy är Göran Svensson och Håkan Ramsin

förhoppningsfulla inför framtiden.

– Det är en utmaning att utveckla sporten och göra den mer attraktiv. Byggnationen av fler inomhushallar (se artikel här intill) är en av våra huvudfrågor, säger Ramsin och Göran Svensson håller med.

– Har vi inte ett flertal nya inomhushallar inom några år är jag inte så säker på att bandyn kommer att överleva, avslutar Göran Svensson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy