Slänga par i ess på hand? Visst går det

SPORTBLADET

”Mad Marty” Wilson är en av Storbritanniens största pokerprofiler.

Inte för att han är en av de bästa utan mer för att han är en riktigt skön snubbe.

Han har egna pokerprogram på tv där han bjuder på stor show varje gång.

Mitt första möte med honom var i en hotellfoajé i Slovenien 1998. Han hade kommit direkt från en vinst i Vegas. Självförtroendet och humöret var på topp. Han gapade och skrek om att han var en stjärna och minsann endast kunde bo i svit. Och om de inte hade en svit ledig fick de sparka ut någon för han var minsann ”Mad Marty”.

Mitt första intryck av Mad Marty var kanske inte så bra, men numera har jag totalt kapitulerat för hans charm. På Isle of Man för några år sedan höll han en oförglömlig show i baren. Drygt trettio gäster, som inte kände honom eller varandra, satt i en ring runt Mad Marty som underhöll så att folk bokstavligen föll av stolarna av skratt.

Jag skulle aldrig?

På vissa forum förs månadslånga diskussioner om det någonsin kan vara rätt att lägga par i ess i första handen av VM. Självklart kan det aldrig vara rätt. Jag skulle inte göra det ens om fem personer gått all-in före mig. 2004 års världsmästare Greg Raymer anser att det räcker med 57 procents vinstchans för att motivera all-in i första potten.

Men faktum är att det kan vara rätt att lägga äggen före floppen i vissa turneringssituationer. Mad Marty har varit i en sådan situation.

Han befann sig i Vegas och hade tre veckor kvar på vistelsen. Problemet var att han inte hade ett rutten lingon kvar och alla lirare vet att Vegas inte är kul om man inte har några stålar.

Iskallt och uträknat

Som en sann spelare hade Marty satsat sina sista slantar på en pokerturnering. När det var 19 spelare kvar i turneringen som betalade de 18 främsta platserna gick tre spelare all-in före honom. Då han tittade ner på två svarta ess. Marty lade sig kvickt som attan eftersom han kunde räkna ut att någon med största sannolikhet skulle åka ut och att han därmed skulle säkra upp motsvarande 10 000 kronor. Det visade sig vara helt rätt. Om han synat hade han förlorat och åkt ut utan pengar.

Jag behöver knappast tillägga att han till slut vann hela turneringen och tjänade över en halv miljon.

Ken Lennaard

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker