Guldreceptet: en utrensning

SPORTBLADET

Nu vinner Solna - med en helt ny förstafemma och en svensk stjärna

1 av 2 | Foto: försvinner? Mats Levin är en av ligans tyngsta värvningar i år - som dock kan bryta sitt kontrakt för spel utomlands.

Det nya Solna chockar basketligan.

I fredags fick Plannja stryk och i går kördes Akropol över.

Trots att Solna bara har fyra spelare kvar från vårens finallag.

– Vi kommer att bli ännu starkare när vi fått träna lite mer tillsammans, säger nya guarden Mats Levin.

Det blev aldrig någon riktig match mellan rivalerna i norra Stockholm. Solna var helt enkelt för bra och slutsiffrorna 84-58 var helt rättvisa.

Planen dominerades av Solnas båda guards Mats Levin och Jerome Coleman. Det var samma sak i fredags när laget slog Plannja borta i en repris av vårens final. Båda är nya i laget för säsongen, även om Mats Levin är fostrad i klubben och spelade här till för sju år sedan när proffskarriären tog fart.

Kapten Myrthil kvar

- Det ser bra ut redan, men det känns att det finns mycket mer att ta ut av laget. Vi har inte hunnit träna så mycket ihop. Den sista spelaren kom i torsdags och själv fick jag barn för bara sju dagar sen, säger han.

Solna har bytt ut alla utom fyra av förra säsongens spelare. Förstafemman är helt ny jämfört med vårens.

Kvar från våren finns Nils Hedström, Kamran Alemdar, Martin Palmblad och lagkaptenen Lesli Myrthil. Av de fyra var det bara Myrthil som hade mycket speltid.

- Det är klart att det är många nya ansikten för publiken, men spelar vi så här bra kommer det inte att vara några problem. De kommer snart känna igen oss alla, säger Levin.

Sahlström saknad

Förra årets fixstjärna Derrick Tarver finns numera i Ryssland, men mest saknas Mattias Sahlström, som efter 22 år i basketeliten och med 225 landskamper i bagaget har dragit sig tillbaka.

I går hedrade Solna honom genom att hissa upp hans matchtröja i taket i Solnahallen.

- Klart att det är ett problem när det är så många nya spelare, särskilt när så många är utländska. Solna har ändå många Solnaprodukter, så klubbens själ finns kvar. Det är värre med en del andra lag, säger Sahlström.

Rekord för Akropol

Hos Akropol finns bara fyra spelare kvar från förra årets succélag. Tre av dem spelade dock i förstafemman: Urban Söderman, Gerald Riley och Tomas Öberg. Det är rekord för Akropol som brukar ställa en helt ny förstauppställning på planen varje säsong.

Ett trendbrott som dock hjälpte föga mot förnyade Solna.

Solnas finallag 2006 - de har försvunnit:

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket