WENNMANS LISTA

SPORTBLADET

Peter Wennman listar de som förtjänar det

1. Allbäcks mål

Ni kanske säger Johan Elmander. Eller Petter Hansson. Inte fel alls. Min behållning av matchen mot Spanien var emellertid Marcus Allbäcks 2–0. Det var för ovanlighetens skull ett svenskt landslagsmål som tålde att visas i Europas alla fotbollskanaler. Mysko spelare, ”Mackan”. Han ser ut som om han skulle vara en tecknad centertank i gamla Buster och han kan verkligen göra en galen med sina klumpiga missar i bland ? men herregud, mannen levererar alltid till slut. Mål mot Island i morgon och ? häpp! Då är Marcus Allbäck plötsligt en het kandidat till Aftonbladets Guldbollen.

2. Salming i taket

Det kan faktiskt ha varit svensk hockeys största kväll. Tänk efter: Börje Salmings tröja hissas upp i Air Canada Center, sen gör han nedsläppet mellan Toronto och Ottawa. De som tekar är två svenska lagkaptener, Mats Sundin och Daniel Alfredsson. Det gamla och det nya i ett fantastiskt möte, en svensk maktdemonstration på helig mark i hockeys hemland.

3. Och Rami Shaaban gör ÅRHUNDRADETS räddning på Råsunda!

(Radiosportens Lasse Granqvist går upp i falsett när ? eh, Tobias Linderoth nickar bort bollen.

4. John McEnroe

Tycker nästan lite synd om McEnroe som förväntas bli galen under matcherna för att publiken ska vara nöjd. Pajasvarning, faktiskt. Jag tror han har ett större hjärta än den falske Jimmy Connors, mannen som skrek ”jävla bög” till domaren under DC-mötet med Sverige i Göteborg – och kom undan med det. Otäck typ.

5. Michael Nylander

Såg ni Rangers-Nyllet mot Philadelphia häromkvällen såg ni också världens estetiskt mest tilltalande hockeyspelare. Vilken elegans.

6. Möss(or) & Människor

Det måste vara iskallt på Café Opera numera. Hur förklarar man annars Chippens nerdragna mössa (eller vad det nu ska föreställa) när han sitter till bords? Har han den för att vara snygg är han ännu knäppare än jag trodde.

7. Victoria Svensson

Här är en till som alltid levererar – Vickan satte fyra strutar när Djurgårdens fotbollstjejer utklassade Qbik med 7–0.

8. Brassehysterin

Folk som jag inte hört av på åratal ringer och frågar mig om biljetter. Jag fattar ingenting. Hoppas publiken inte blir besviken ikväll.

9. Bangolf-rekordet

Spelade bangolf med dottern häromveckan (vi säger minigolf än). Jag hade 43 slag, hon 106. Det ska jämföras med Anders Olsson från Uppsala. Han slog officiellt världsrekord i veckan när han hade 20 slag under en runda i Europacupen i Lissabon. 16 spikar och två tvåor. Hyfsat.

10. Henke Lundqvist

Hur många straffar räddade han i lördags kväll? Var det 13? Inte ens Foppa fick hål på honom.

Veckans spaning

Kan nån tala om för mig varför vi hetsar mot några stackars vilsna vargar i det här landet – samtidigt som vi varje vecka läser om dessa vidriga bestar till hundar som attackerar barn och vuxna mitt ibland oss?