Röjler långt efter

SPORTBLADET

...när de Jong äntligen fick sitt OS-guld

Turin (TT:s utsände)

Sist och knäckt i Salt Lake.

Men i Turin kom revanschen.

Holländske skridskostjärnan Bob de Jong har äntligen fått vinna 10000 meter, även i ett OS.

29-åringen har tre VM-guld och fyra VM-silver på skridskons kungadistans – men hade tidigare bara ett silver i OS, från 1988.

– Jag tycker han är värd ett guld här. Han har varit med i toppen i så många år, och var helt under isen i Salt Lake City, säger svenske konkurrenten Johan Röjler, som själv hamnade långt ifrån rampljuset på fredagen.

Halvminut från guldet

Röjler var rejält slagen på tionde plats – 20 sekunder över sitt svenska rekord och nästan halvminuten från guldet.

Han kan trösta sig med att sådant händer även den bäste.

För fyra år sedan var Bob de Jong storfavorit i Salt Lake City på både 5000 meter och 10000 meter. Resultatet blev en total genomklappning: Holländaren blev 30:e respektive 15:e man – så gott som jumbo i båda loppen.

Nu kom revanschen.

Tiden 13.01,57 var nytt personligt rekord, samtidigt som nästan samtliga motståndare haft svårt att ens komma nära sina gamla topptider i den inte alltför snabba Lingotto-ovalen i Turin. Amerikanske världsrekordhållaren Chad Hedrick försökte svara upp mot tempot, men orkade inte bättre än 13.05,40. de Jongs landsman Carl Verheijen tog bronset, med 13.08,80.

Sämre än väntat

Johan Röjlers måttliga sluttid blev 13.29,50. OS blev ett ordentligt misslyckande. Tolva på 5000, tia av 16 man på 10000.

– Det var mycket sämre än jag hade hoppats på. Målsättningen var en medalj, men jag var ju långt därifrån. Jag tror vi gjorde ett misstag i uppladdningen, hela det norska laget (Röjler tränar med Norges landslag). Vi blev för optimistiska efter EM.

För Norge blev herrskridskon ett jubelfiasko – inte en enda OS-medalj, för första gången sedan 1988.

Johan Röjler får ta nya tag.

Precis som Bob de Jong gjorde.

TT