Sverige glömmer aldrig Svenske Floyd

SPORTBLADET

Ten and Out...

Svenske Floyd avled på torsdagen i sitt hem i New Paltz, New York, USA, 71 år gammal.

Populärare i det svenska folkdjupet än Floyd Patterson har ingen proffsboxare varit. Inte ens Ingemar Johansson, hans danspartner i VM-ringen tre gånger om.

Ytterst snäll och blygsam, en rent av känslig själ, gick Floyd hem på ett helt annat sätt än den Ingo som ansågs lite ”stöddig”.

Den amerikanska pressen beundrade honom också, men även där var det Människan Floyd man såg upp till, medan man inte hade någon större tilltro till honom som boxare.

Floyd hade nog hellre sett att det varit tvärtom...

Men, rent krasst, var Floyd för liten för att kunna bli en av de riktigt stora. En mellanviktare (OS-guld i Helsingfors 1952) som vuxit över gränsen till tungvikt men som aldrig blev annat än ”en god liten tungviktare” och därmed chanslös när han ställdes mot en bjässe typ Sonny Liston.

”Stora Björnen” behövde bara två minuter och sex sekunder på sig för att ta titeln från Floyd 1962 – två minuter och tio sekunder för att försvara titeln året därpå.

Floyd Pattersons karriär hade sina historiska toppar men också sina förödmjukande dalar, och låt mej slå fast, att Floyd inte var någon av boxningshistoriens största mästare.

Detta trots att han blev historisk som den förste som lyckades återta sin förlorade titel.

Och trots att han i november 1956 som 18-åring blev tidernas yngste världsmästare då han i femte ronden knockade det gamla pipskägget Archie Moore i kampen om den efter Rocky Marciano vakanta titeln.

Höll sex miljoner svenskar vakna

Floyd är större i den svenska historien än i den internationella, och orsaken till detta är förstås den klassiska Ingo–Floyd-serien som i tre delar höll sex miljoner svenskar vakna vid radioapparaterna 1959–1961.

Del 1: 26 juni 1959, Yankee Stadium, Bronx, New York – sju gånger golvas Floyd av Ingos höger innan matchen bryts.

– Man sa att jag var den boxare som blev nedslagen mest, men jag var också den som kom upp oftast, sa Floyd långt senare.

Denna dag sätter Aftonbladet ett ökningsrekord som står sig än idag på plus 218 000 ex med en dagsupplaga på nära halvmiljonen.

Del 2: 20 juni 1960, Polo Grounds Stadium, New York – Floyds revansch på knock med en kraftfull vänsterkrok efter en minut och 51 sekunder i femte ronden.

Del 3: 13 mars 1961, Convention Hall, Miami Beach – ny Floyd-knock, två minuter och 45 sekunder i sjätte ronden.

Totalt gick Floyd 64 proffsmatcher. Han vann 55 (40 KO), förlorade åtta (5 KO) och gick oavgjort mot Jerry Quarry 1967.

Sin sista match gick han 1972 mot Muhammad Ali, 37 år gammal, förlust i sjunde ronden.

Sprang marathon med Ingo

Sverige blev Floyds andra hemland, broder Raymond bosatte sig här, han öppnade hamburgerrestauranger med det självklara namnet Floyds, och han sprang senare Stockholm Marathon både 1982 och 1983 tillsammans med Ingemar Johansson, som han slog med en timme.

Floyd gick 1968 till och med en ”VM-match” på hemmaplan, ett fullsatt Råsunda, mot Jimmy Ellis om den från Muhammad Ali fråntagna VM-kronan. Alla såg att Floyd vann – utom domarn.

Sverige glömmer aldrig Svenske Floyd.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning