”Den flygande tomaten” – ung, rik och oslagbar...

SPORTBLADET

Snowboardanalys av Niklas Bergh

Halfpipe i snowboard är utan tvekan en av de mest färgstarka grenarna i OS.

Den här gången handlar allt om en rödhårig supertalang från USA: "den flygande tomaten".

Shaun White - miljonär och megastjärna.

som ska skriva snowboardkrönikor i Sportbladet under OS i Turin.

Foto: airborne Shawn White ut för ett av sin tricks.

Norges svenske landslagstränare i halfpipe, Petter Levin, tvekar inte en sekund. "Shaun White kommer att vinna, det är inget att snacka om."

Och visst, den unge talangen från Carlsbad i Kalifornien har vunnit samtliga av de fem kvaltävlingarna under säsongen som gått.

I hemlandet USA är han en superstjärna tack vare X-Games, actionsporternas eget lilla OS.

Sen tolv års ålder har han tävlat professionellt och innan han fyllt körkort hade han vunnit tre bilar. I dag har han försett familjen med huset de bor i och har satt sitt namn på en egen kollektion kläder, brädor och tillbehör.

Utför runt sex trick

Historien blir inte heller direkt sämre av att Shaun dessutom extraknäcker som skateboardproffs och under sommaren vunnit sin första proffstävling även där.

Hade skateboard varit en OS-gren är det inte alls omöjligt att han hade kunnat bli historisk genom att ta guld under både en vinter- och sommarolympiad.

Halfpipe som sport har sitt uppenbara ursprung i skateboardens ramper. Åkarna utför runt sex trick och strävar efter att flyga högt samtidigt som de utför så svåra trick som möjligt.

Svårighetsgraden påverkas oftast av antalet rotationer och de anges i grader. I dag kommer mycket handla om 1 080 - tre varv. Shaun White är en av få som klarar att göra två stycken i rad.

I kvalet till Salt Lake City krumnade han under pressen och missade en OS-biljett med 0,3 poäng av hundra. USA tog visserligen samtliga tre pallplatser men det råder ingen tvekan om att Shaun är inställd på revansch.

Stefan kan skrälla

Vad har då svenskarna att komma med? Mikael Sandy från Leksand har tillägnat sig en del rutin men har antagligen ingen chans till medaljer.

Den unga förmågan Micael Lundmark blev klar i sista stund men drabbades av magsjuka så fort han kom till OS-byn.

Han följer med för att lära.

Anna Olofsson är enda tjej i grenen och bör kunna ta sig till final.

Om det är någon som ska kunna ta en plats på pallen av de svenska herrarna är det Stefan Karlsson. Stefan gör sitt andra OS, 24:e plats i Salt Lake, och känns igen främst på den otroliga höjd han har i pipen.

Han flyger högre än de flesta av konkurrenterna, men saknar tyvärr de riktigt tekniska tricken och har framför allt en lite för liten felmarginal.

Utgången i en halfpipe-tävling är alltid osäker. Men "den flygande tomaten" kan han knappast rå på.

Whites fakta

Foto: Shaun White.

Niklas Bergh ([email protected])