Motorsport

Rickardsson: Stäng av dem

SPORTBLADET

Tony kräver regeländringar efter alla otäcka krascher

Ny VM-deltävling i speedway - nya krascher att vänta.

Nu höjer Tony Rickardsson rösten för att stoppa den otäcka utvecklingen.

- Det börjar bli dags att se över reglerna. Stäng av dem som går över gränsen, säger han inför Köpenhamns Grand Prix.

I dag avgörs årets femte GP-tävling på Parken i Köpenhamn. Tony Rickardsson blir inte förvånad om det smäller i kväll, precis som det har gjort under de andra deltävlingarna.

- Det har alltid körts hårt, men nu har det gått över gränsen. Det gäller mig också, men man kör tills domaren säger stopp. Det är ju precis som i en fotbolls- eller ishockeymatch, att det är domaren som sätter nivån, säger Tony Rickardsson till Sportbladet.

Hur ska man komma tillrätta med problemet?

- Jag tror inte på ett bötessystem eftersom det alltid finns dem som kan betala. Det är mer passande med en sportslig avstängning, att man blir avstängd från en GP-tävling eller seriematch. Gult och rött kort vore en bra väg att gå.

"Onödiga påkörningar"

Ofta är det dansken Nicki Pedersen som står för vansinneskörningen. I den andra deltävlingen, i Eskilstuna, körde han medvetet omkull landsmannen Bjarne Pedersen i finalen. Tony hade vunnit tävlingen om så inte skett, men fick nöja sig med en andraplats när heatet kördes om. För två helger sedan, på Millennium Stadium i Cardiff, skapade den danske vildhjärnan rubriker på nytt, då han från innerspår körde rakt ut i förstakurvan. Hans motståndare föll som bowlingkäglor när Pedersen plöjde fram.

- Det har varit väldigt många onödiga påkörningar. Kanske är det dags att tänka om, att det utses en skyldig chaufför till varje krasch. Då skulle man hålla sina spår mer. I dag är det regelrätta påkörningar för att hindra den andre från att komma förbi. Det måste beivras, säger Tony Rickardsson.

Efter fyra deltävlingar leder 34-åringen VM-serien stort, men han vet att en olycka kan krossa hans dröm om en sjätte världsmästartitel.

- Varje heat är ett hot. En krasch och jag kan vara borta. De två senaste åren har jag lett efter fyra deltävlingar med tappat VM-titlarna. Jag tar ingenting för givet, säger han.

Tony leder VM överlägset

Stefan Holm

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Speedway