Motorsport

Rickardsson: Stäng av dem

SPORTBLADET

Tony kräver regeländringar efter alla otäcka krascher

Ny VM-deltävling i speedway - nya krascher att vänta.

Nu höjer Tony Rickardsson rösten för att stoppa den otäcka utvecklingen.

- Det börjar bli dags att se över reglerna. Stäng av dem som går över gränsen, säger han inför Köpenhamns Grand Prix.

I dag avgörs årets femte GP-tävling på Parken i Köpenhamn. Tony Rickardsson blir inte förvånad om det smäller i kväll, precis som det har gjort under de andra deltävlingarna.

- Det har alltid körts hårt, men nu har det gått över gränsen. Det gäller mig också, men man kör tills domaren säger stopp. Det är ju precis som i en fotbolls- eller ishockeymatch, att det är domaren som sätter nivån, säger Tony Rickardsson till Sportbladet.

Hur ska man komma tillrätta med problemet?

- Jag tror inte på ett bötessystem eftersom det alltid finns dem som kan betala. Det är mer passande med en sportslig avstängning, att man blir avstängd från en GP-tävling eller seriematch. Gult och rött kort vore en bra väg att gå.

"Onödiga påkörningar"

Ofta är det dansken Nicki Pedersen som står för vansinneskörningen. I den andra deltävlingen, i Eskilstuna, körde han medvetet omkull landsmannen Bjarne Pedersen i finalen. Tony hade vunnit tävlingen om så inte skett, men fick nöja sig med en andraplats när heatet kördes om. För två helger sedan, på Millennium Stadium i Cardiff, skapade den danske vildhjärnan rubriker på nytt, då han från innerspår körde rakt ut i förstakurvan. Hans motståndare föll som bowlingkäglor när Pedersen plöjde fram.

- Det har varit väldigt många onödiga påkörningar. Kanske är det dags att tänka om, att det utses en skyldig chaufför till varje krasch. Då skulle man hålla sina spår mer. I dag är det regelrätta påkörningar för att hindra den andre från att komma förbi. Det måste beivras, säger Tony Rickardsson.

Efter fyra deltävlingar leder 34-åringen VM-serien stort, men han vet att en olycka kan krossa hans dröm om en sjätte världsmästartitel.

- Varje heat är ett hot. En krasch och jag kan vara borta. De två senaste åren har jag lett efter fyra deltävlingar med tappat VM-titlarna. Jag tar ingenting för givet, säger han.

Tony leder VM överlägset

Stefan Holm

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Champions League i höst – skaffa ditt CMore-konto här – skaffa ditt CMore-konto här

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Speedway