Sportbladet

Baseboll – den mest begåvade sporten av alla

SPORTBLADET

NEW YORK

Baseball, Kenny Bräck och San Antonio Spurs NBA-triumf.

Där har ni medaljörerna på topplistan över de största händelserna och upplevelserna under mitt första halvår som sportkrönikör i USA.

Fråga mig inte hur tiden gått så fort.

Jag tyckte det var bara häromdagen jag landade i ett yrväder ute på Newark-flygplatsen, full av hopp om att det ändå skulle bli NHL-säsong (ja, jag alltså – vad Newark-flygplatsen hoppades är inte bekant).

Men det är alltså redan dags för halvårsbokslut, i form av lista.

Kommer här.

1. Baseball

Det fanns nyfikenhet på den mest amerikanska av alla amerikanska sporter redan innan jag kom.

Nu älskar jag den förbehållslöst. Det är den coolaste, mest besjälade och begåvade idrott som existerar.

Och att kunna se Major League-matcher praktiskt taget varje dag hör till det som gör mitt jobb till det bästa man kan ha.

2. Kenny Bräck

Som att stå längst fram på en AC/DC-konsert. Multiplicerat med hundra. Så, ungefär, var det att stå i depån på Indianapolis Motor Speedway och se comeback-Kenny braka förbi i 366 kilometer i timmen.

Vansinnigt häftigt, alltså.

Värmlänningen råkar också vara en av de trevligaste, mest genomtänkta och vältaliga idrottsmän jag haft nöjet att stöta på.

3. Basketfinalen

Is anybody going to San Antone, som Charley Pride sjöng. San Antonio Spurs vann finalserien som alla sa skulle bli stentrist. I själva verket var den nästan lika spännande och fascinerande som en femsetare mellan Borg och McEnroe i Wimbledon på 70-talet. Och nu är det fest i San Antonio. Så jag vill dit. De kan sånt i Texas.

4. Annika Sörenstam

Efter US Open-missen står det klart att det inte blir någon Grand Slam. Det känns bittert, till och med för mig. Hon förtjänade verkligen en sådan triumf.

Då kanske även Sverige förstått hur stor hon är, hur begåvad och hur älskad.

5. Super bowl

En Super bowl är en super bowl. Ska man behöva säga mer?

6. March Madness

Har fortfarande inte kommit över att college-sport kan vara så vansinnigt stort.

Jag följde upplösningen i självaste Las Vegas och har inte sett maken till hysteri sedan Håkan Hellström slog igenom.

7. Danica Patrick

Tuffare än självaste Zeb Macahan. Man är det om man är tjej, 23 år och håller på att vinna macho-loppens macho-lopp, Indy 500. Här såg vi en ny superstjärna födas.

8. Fight night i Washington

Det slutade ju i förnedring. Men ändå. Att vara där, på en riktig fight night. Att se Ali. Att känna förväntningarna när Tyson gjorde entré i hallen. Att följa den sanslösa presskonferensen efteråt. Oförglömligt.

9. Giacomo

Den nästa största skrällen i Kentucky Derby på 131 år! Jag är inte särskilt intresserad av hästar, men blev fullständigt tagen av den uppvisningen.

10. Steve Nash

I Dallas en söndagskväll såg jag den här mannen trotsa naturlagarna gång på gång. Han ska, med sin relativt normala längd, inte kunna hävda sig mot de bjässar som dominerar i NBA, men gjorde på egen hand över 50 poäng mot Dallas Mavericks den kvällen.

???

Det sämsta som hände var detta.

1. NHL-konflikten

En ovärdig, tragisk soppa hockeyn i USA aldrig kommer att hämta sig ifrån.

2. New York-idrotten

Rangers strejkar, Knicks är på dekis och trots sanslöst dyra värvningar spelar Yankees ofta som ett korplag. Fast det är ändå inte så dumt, man får ju se krönikörerna i den obarmhärtiga New York-pressen leva ut sina aggressioner.

3. Bristen på riktig fotboll

Det enda jag verkligen saknar hemifrån.

Nu tar den här spalten semester i några veckor.

Vi ses i augusti.

Veckans 5 hetaste

Per Bjurman

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet