Viasat ville enbart visa upp sig själva

T

SPORTBLADET

re Kronor firades med ett hejdundrande party i Kungsträdgården.

Men lite lat som man är så skippade jag tunnelbaneturen till Kungsan och bänkade mig i stället framför apparaten för att få tal del av festyran. Men den stunden lyckades TV6 snabbt ta död på.

Jag ska dock börja med att ge det lilla beröm jag kan: det var starkt gjort att alls sända från Kungsan – blev faktiskt lite överraskad att Viasat mobiliserat för att göra det.

Men de kunde väl ha låtit oss se lite av hyllningarna? I stället för talkörerna, applåderna och spelarnas tagna anleten inför storpubliken fick vi se ett studioprogram med Åke Unger. Det hade varit, och har varit, kanon under VM-turneringen. Viasat tar sina sportsändningar på stort allvar och ägnar gärna mycket tid åt snack och analyser. Men man måste välja sina tillfällen.

I går ville vi inte se Åke Unger saggsnacka med än den ena spelaren, än den andra justitieministern. Vi ville se spelarna hyllas – varken mer eller mindre.

Men bilderna från scenen var få. Visst Carola fick vi se och det var fint. Men när väl grabbarna i gula tröjor dök upp på scenen så klippte producenten snabbt över till en studio i närheten. Och sedan kom i stort sett samma frågor som ställts hela det senaste dygnet – med gäster som mest av allt ville vara kvar på scenen och få njuta av hyllningarna.

Det som skulle vara rikets chans att få ta del av ett av svensk hockeys största ögonblick blev i stället till någon sorts uppvisning i klassen ”titta vad bra vi är på Viasat”.

På scenen var Lasse Kronér värd – en rutinerad programledare. Varför lät inte Viasat honom sköta hela sändningen? Okej, Kronér är kanske inte sport-tv-Sveriges bästa namn – men han stod där, på scenen, framför publiken, med spelarna. Då hade vi fått vara med där mitt i glädjeruset.

Men nej, här skulle det göras tv som tv görs hos Viasat. Med studio och Åke Unger och en reporter, Claes Andersson, som mest bara frågade ”hur känns det” och vad händer i kväll. Innovativt, minsann.

Nu är det bara att hoppas att fotbollslandslaget tar medalj i Tyskland och att vi efter det får ta del av hyllandet vi gick miste om i går.

Jonas Bladh