Mejla

Robert Laul

Laul: Örebros anfall är fortfarande ett frågetecken

SPORTBLADET

ÖREBRO. Allsvensk fotboll vs ”Så ska det låta” men det kom över 10 000 till Behrn Arena där Valdet Ramas élastico-tunnel på Sharbel Touma hade platsat i ”Talang”.

Det hade Magnus Kihlbergs filmning som gav Isa Demir gult kort också gjort...

Annars var det mesta som vanligt:

Syrianska släppte in mål på hörna.

Örebro vann med 1–0 efter en volley i trakterna av bortre krysset.

Rubrikerna efteråt handlade tyvärr om Peter Ijeh.

Det nya var alltså att det spelades allsvensk fotboll en fredagskväll, andra halvlek började samtidigt med TV-drakarnas underhållningssatsningar ”Så ska det låta” och ”Talang”. I pressrummet undrade någon om det inte borde serveras starkare drycker än kaffe också.

Bakgrunden till fredagsmatcherna är att europeiska fotbollsförbundet (Uefa) förbjudit nationella ligamatcher på internationella speldatum (tisdag-onsdag-torsdag). De stjäl intresse från Champions League och Europa League.

”Veckodagar har ingen betydelse”

TV-bolagen och Svenska Spel krävde fredagsmatcher i gengäld och trots att föreningarna inte är eniga om detta är bra eller dåligt rullar testet april–maj. Under sommarmånaderna juni och juli begravs fredagsprojektet. Hur det blir till hösten är inte klart ännu.

Det kom 10 654 åskådare till Behrn Arena för att se ”Örebro mot ett bottenlag”, som ÖSK-ordföranden Björn Åqvist uttryckte det med belåten ton. Tränaren Sixten Boström menade att ur ett sportsligt perspektiv spelar veckodagen mindre roll.

– När serien börjar har veckodagar ingen betydelse. Vi lever från en match till nästa, sa Boström.

Jag ser inte heller något problem med att gå på fotboll en fredag, titta bara på gårdagens publiksiffra. Det kan vara fint att börja helgen med en trepoängare och ta det vidare därifrån. Allsvenskans problem är att matchdagarna är extremt utsprida. Efter omgång fyra har samtliga sju dagar utnyttjats.

Skön déjà vu-känsla

Syrianska-fansen vann läktarkampen med ”Jalla jalla Suryoye” och allt vad de sjöng, de höll igång mer eller mindre konstant matchen igenom men trepoängaren gick till Örebro. Precis som mot IFK Göteborg blev det 1–0 efter mål i andra halvlek. Återigen var bollen på väg att ramla ner framför fötterna på Andreas Haddad men Syrianskas Rabi Elia fick en fot i vägen och chansen gick till Alejandro Bedoya som hittade rätt med en ”Negrete”-spark i närheten av bortre krysset.

En skön déjà vu-känsla för ÖSK, en mindre skön för Syrianska som släppte in hörnmål även mot Gefle i premiären. Passiviteten på hörnor har kostat nykomlingarna tre poäng så här långt.

Örebro har tagit sex poäng av sex möjliga, defensivt finns inget att klaga på men den nya anfallslinjen är fortfarande ett frågetecken. Andreas Haddad har knappt rört bollen i årets allsvenska, så länge han gör mål går det att komma undan med det men i går kom han inte ens till avslut.

Ändå är det ingen slump att ÖSK vunnit båda sina matcher. Bollinnehavet mot Syrianska var 61 procent, oftast var passningstempot alltför lågt men Valdet Rama och kompani kom ändå i anfall efter anfall, ofta via kanterna. I 61:a minuten snodde Markus Astvald bollen, kom loss till vänster, slog ett inlägg som styrdes till den av sju hörnor som gav segermålet. Det kan ser slumpartat ut men så är det inte, förr eller senare dyker chansen upp.

Ijeh behövs mot Häcken

Mest dramatik blev det som så ofta kring Peter Ijeh. Efter en kollision med Michael Almebäck föll han medvetslös till marken och scenerna när lagkompisar och läkare agerade för att han inte skulle svälja tungan var obehagliga att följa. Ijeh var så långt bäst på planen men bakom honom har managern Özcan Melkemichel inte mycket att sätta in. Däremot gjorde Erkan Saglik ett starkt inhopp för Suleyman Sleyman som försvann efter en smäll på vaden redan i 22:a minuten.

Syrianska har Häcken hemma nästa söndag och enligt rapporterna i natt lär åtminstone Ijeh vara tillbaka då. Det är nog bäst, Syrianska visade i går att de är ett allsvenskt fotbollslag men det behövs en seger för att behålla självförtroendet.

Örebro har Gefle hemma och kan mycket väl leda allsvenskan efter den matchen.

ANNONS

Spika favoriterna och se upp för skrällar – tippa helgens toppfotboll på Europatipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Av: 

Robert Laul

Publisert: