Titta Hamrén, så slår vi dem

SPORTBLADET

Svensson behövs på mitten, Hysén får jaga på topp

1 av 6 | Foto: 15.00 ”Hmm...Anders Svensson måste in på mitten bredvid Kim Källström men ska Rasmus Elm spela till höger eller ska Sebastian Larsson spela där? Och vem ersätter avstängde Zlatan? Här finns att fundera på”.

Dagen efter segern mot Finland delade magister Erik ut en långläxa till den församlade presskåren:

– Hur ska vi slå Holland? Jag började fundera redan på flyget hem från Finland. Det är en härlig utmaning att fundera på. Det kan ni också fundera på, så har ni lite att göra i helgen.

Som om vi inte hade nog att stå i...men okej, det blev en lördag i landslagets tjänst.

Håll till godo, Hamrén – så här fixar Sverige åtminstone 1–1 på tisdag.

Jag vet inte vad den svenske förbundskaptenen tror om oss journalister egentligen. Det är inte direkt så att det saknas att göra. Själv kom jag till min lägenhet i Solna efter några dagar på resande fot för att mötas av en överfull tvättkorg. Bara att avboka tvättiden, när landslaget ber om hjälp att säkra sommarens EM-fest, klart att man ställer upp (tur att jag skaffat egna strump- och kalsongkollektioner genom det här yrket, annars hade jag fått gå till dagens presskonferens utan underkläder).

Saknade ”Ibra” även 2006

Frågan gällde alltså hur Sverige ska besegra de vice världsmästarna från Holland, ett landslag med 17 raka kvalsegrar.

Ryggmärgsreflexen svarar Spanien 2006.

Hösten -06 kom Spanien till Råsunda för EM-kval, Sverige saknade Zlatan Ibrahimovic som bojkottade landslaget på den tiden. Dåvarande förbundskapten Lars Lagerbäck hade petat Kim Källström då det regnade småspik och gräsmattan förväntades bli halkig och tungsprungen. Tobias Linderoth var en gigant på mittfältet – ni minns väl räddningen på mållinjen innan "Chippen" drog iväg kontringen som Marcus Allbäck avslutade med att lura lockarna av Carles Puyol och rulla 2–0 i öppen bur?

Anders Svensson minns:

– Vi gjorde en nästintill felfri defensiv insats. Vi var väldigt effektiva och fick ett relativt tidigt mål av Johan Elmander och kunde spela på det. Det är ju det det handlar om, att göra en defensivt felfri insats och ta vara på de chanser vi får. Det har hänt tidigare så det kan hända igen, säger Anders.

Eftersom Erik Hamrén inte ens har sett matchen – det erkände han besvärat i går – är mitt första förslag att genast göra det. DVD:n står längst till vänster i Paul Balsoms bokhylla, bredvid 2–1-vinsten mot England från 1998.

Äta måste även vi journalister göra och i går fick det bli något snabbt, ingen tid att förspilla. Medan min Husets special på Huvudsta Pizzeria svalnade fick den fungera som taktiktavla där jag formerade ett svenskt 4–2–3–1 med hjälp av oxfilébitarna.

– Var är Zlatan? undrade pizzabagaren.

– Han är avstängd, förklarade jag.

Onekligen en ingrediens som hade behövts på tisdag men nu är det som det är och frågan är vem som ska spela i närheten av Johan Elmander – Ola Toivonen eller Tobias Hysén?

Eftersom det holländska mittbacksparet Joris Mathijsen och Jeffrey Bruma har sina svagheter i just djupledsspelet är det kanske klokt att ligga kvar med Elmander i "nummer tio"-rollen och låta Hysén jaga framför.

Lärdomen från 1–4-förlusten i Amsterdam i höstas är dessutom att packa laget mer kompakt och försöka utnyttja de omställningslägen som uppstår. Plus att Toivonen inte verkar vara i balans efter att ha tappat sin ordinarie landslagsplats.

Vi behöver Svensson

Frågetecken nummer två i startelvan är vem som ska spela centralt bredvid Kim Källström på mittfältet, och nu får det vara slutexperimenterat, Hamrén – vi behöver Anders Svenssons positionsspel och erfarenhet, det visade han inte minst genom inhoppet mot Finland. Rasmus Elm kan gå på någon av kanterna eller vara en joker på bänken.

Sökte Cruijff för råd

Till sist återstod bara en detalj – att ringa Johan Cruijff.

Den holländske legendaren, en av de allra största genom tiderna i fotbollsvärlden, var i Sverige i höstas för att lansera Forward Academy/Cruyff Institute Sverige (företaget hjälper bland annat före detta idrottare att starta upp en karriär efter karriären). Cruijff om någon borde kunna peka ut akilleshälar i den orange seger-maskinen som han sågar jäms med fotknölarna med viss regelbundenhet . Det visar sig att Cruijff varken äger mobiltelefon eller använder e-mail.

– Man måste helt enkelt veta var han befinner sig för att få tag på honom, berättar Henrik Bergqvist på Forward Academy.

Ungefär här kände jag att det får vara nog med generositeten gentemot landslaget. Inspelen ovan lär räcka till 1–1, resten kan du ta reda på själv, Hamrén. Det är trots allt lördagkväll och man ska hinna svinga ett par bägare också. Kom jag på något i natt har jag säkert redan ringt och meddelat det.