Tvingas ställa in träningen

SPORTBLADET

Snöbristen skapar stora problem för åkarna: ”Känner press”

Foto: Var är snön? Maria PH och de övriga åkarna tvingas se sig om efter andra platser utomlands att träna på den närmsta tiden.

Vintersäsongen är i gång, men backar och slingor är gröna av gräs.

Snöbristen tvingar alpinåkarna att ställa in lägret i Sverige och längdlaget kan behöva stryka genrepet i Bruksvallarna.

– Jag hade sett fram emot träningen i Sverige. Den är årets bästa, men nu går det inte, säger Maria PH.

Ett glatt besked: allt är grönt för våra vinterhopp.

Alpinsäsongen är redan inledd och om två veckor genrepar längdåkarna för sin premiär. På gårdagens upptaktsträff var hela gänget laddat, topptränat och suget.

Ett sämre besked: allt är grönt på anläggningarna.

– Jag bor i Östersund, där har de sparat en snöhög med sågspån över. De lägger ut det ibland, men det är varmt och blir inte superbra, säger Daniel Richardsson.

Är det deppigt?

– Ja. Som det är nu, med dimma, smådugg och plus åtta grader är det inte så himla kul.

Längdlandslaget har höghöjdstränat på en italiensk glaciär de senaste dagarna. De hade tänkt återvända till Sverige nu och träna sig starka till tävlingarna i härjedalska Bruksvallarna.

Kastat om träningen

Nu följer de långtidsprognoserna noggrant, men har redan kastat om träningsplanerna. Om inte vädret slår om blir det heller inget genrep på svensk mark.

– Många skidåkare känner viss press för att de inte har varit på snö än. Nu är det kris både i Sverige och Norge, säger Ida Ingemarsdotter.

Slalomåkarna drabbas lika hårt. André Myhrer vill inte ligga ute på fler läger inför tävlingen i finska Levi trettonde november. Det handlar inte om hemlängtan, utan om träningsförhållanden.

– Jag hade sett fram skitmycket emot att komma upp till Gällivare. Jag skulle ha dragit dit på söndag. Jag vill komma ner från den höga höjden och köra åk utan att man blir så jävla trött. Att man kan hålla sig fräsch och kanske köra dubbelpass till och med, säger han.

Hur gör du i stället?

– Vi hoppas kunna dra ner till Österrike och hinna tillbaka så att vi får ett Sverigepass inför Levi.

”Får testa nytt”

Maria Pietilä Holmner styr också om schemat, men vrider det till något positivt.

– Vi åker till en inomhushall i Hamburg och kör i stället. Men det här är perfekt. Jag får testa nytt, bryta mönster, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint