”Kameran åker nog upp på hyllan nu”

avMats Wennerholm

Ett ögonblick...

1 av 3

...Jimmy Wixtröm, 25, Sportbladets fotograf som fick Usain Bolt att agera pressfotograf efter segern på 200 meter i går.

– Jag sträckte bara fram kameran under ärevarvet och sa ”ta en bild”. Och han tog kameran och började fotografera. Han tyckte det var kul själv. Sedan fick jag tjata på honom att lämna tillbaka kameran igen.

Har han en framtid som sportfotograf?

– Jag måste säga att jag är imponerad av bilden. Det är inte lätt att plåta med en proffskamera och jag antar han gjort det förut. Men han är bättre som sprinter än som fotograf.

Vad gör du med kameran nu?

– Efter det här åker den nog upp på hyllan.

Hur är Usain Bolt som person, du som följer honom nära?

– Han är precis som han framstår på tv. Han är spontan och avslappnad och njuter verkligen av uppmärksamheten. Han tar det på rätt sätt.

Hur snabb är du själv på 100 meter?

– Jag har aldrig sprungit på tid, men Sanna Kallur påstod att jag satte nytt världsrekord i baklängeslöpning när jag följde kinesen Liu Xiang på hans ärevarv efter världsrekordet i Lausanne 2006. Så där har jag och Bolt något gemensamt. Han snabbast framåt – jag bakåt.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att Bofors Bobcats går upp i elitserien och att Degerfors går upp i allsvenskan, så jag får jobba mer nära Karlskoga och kan hälsa på mamma och pappa oftare.

ARTIKELN HANDLAR OM