Hammarbystjärnan kan stoppas från GP

SPORTBLADET

”Lika spännande utan dem”

Foto: Tomasz Gollob är en av åkarna som kan uteslutas.

WARSZAWA. Speedway-stjärnorna protesterar mot de nya ljuddämparna. Och riskerar nu att uteslutas från årets mästerskap.

– Det är inga problem att köra GP-serien utan de polska stjärnorna, trots att de tog förstaplatsen i fjol, säger Adrzej Mitkowski, ordförande i polska motorsportsförbundet.

Hela bråket bottnar i att FIM, internationella motorcykelförbundet, har bestämt att nya ljuddämpare ska införas till den här säsongen.

– När vi skrev på kontrakt för att köra GP 2011 var vi lovade att nya ljuddämpare, som skulle produceras av ett danskt företag, kommer vara klara. Det är de inte, och de som finns uppfyller inte våra krav, säger världsmästaren och Hammarbyföraren Tomasz Gollob till sporttidningen Przeglad Sportowy.

Kortar motorns liv

De nya ljuddämparna, som egentligen skulle ha införts redan i fjol, minskar ljudet från 98 till 85 decibel, men begränsar samtidigt motorns effekt och gör den svårare att kontrollera i kurvorna. Den förkortar också motorns liv, och ljuddämparen blir så varm att den kan skada förarna. De som protesterar är de polska GP-stjärnorna, där Tomasz Gollob är den mest namnkunnige.

– FIM kommer avgöra saken den 5 februari vid ett möte i Geneve, och vi hoppas att de kommer ha kvar de gamla dämparna även i år. Det är svårt att tänka sig GP-serien utan den regerande världsmästaren Gollob och silvermedaljören Hampel, säger Andrzej Grodzki, som är polsk representant i FIM.

”Mest tomma ord”

En helt annan uppfattning har det polska motorsportsförbundets ordförande Andrzej Witkowski, som dessutom är vice president i FIM.

– Det är inga problem att köra GP-serien utan rebellerna, trots att de tog förstaplatsen i fjol. Det blir lika spännande utan dem, och vi behöver inte över huvudtaget ha världsmästaren för att få en spännande rivalitet.

Men svenske GP-stjärnan Andreas Jonsson tror inte att det blir en GP-serie utan polackerna.

– Jag tror inte det kommer hända, utan det är mest tomma ord. Det är försent nu, loppet har redan gått, säger Jonsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Speedway