”Blir att man håller sig undan från barnen”

Foto: TT
Marcus Hellner.
SPORTBLADET

Hellner om OS-säsongens stora prövning: Annars är allt förgäves

RUKA. Marcus Hellner tog guld vid OS i såväl Vancouver 2010 som i Sotji 2014.

Men när 31-åringen nu går in i en tredje OS-säsong för att försöka återupprepa succén har han två nya saker att förhålla sig till.

– Man vill ju vara med barnen men det blir lite att man håller sig undan, säger Hellner om säsongens kanske största prövning.

De flesta föräldrar ställer sig nog frågan ”hur gör jag för att träffa mina barn så ofta som möjligt?”. För Marcus Hellner handlar det istället om hur ofta han vågar träffa sina två döttrar.

”Det är svårt”

Med OS i februari på programmet blir vintern en prövning för 31-åringen.

– Det är svårt, man vill ju vara med dem men framförallt under vintern blir det lite att man håller sig undan och inte är hemma lika ofta. Det är trist att man inte får träffa familjen men samtidigt är det ett måste. Annars är ju allt förgäves om man går och är sjuk på ett mästerskap. Då hade man lika gärna kunnat skippa hela det årets träning, säger Hellner.

Marcus Hellner har hunnit bli en veteran i landslaget och med sina tre OS-guld, två från Vancouver och ett från Sotji, är 31-åringen av de som verkligen vet vad som kommer krävas i Sydkorea i februari. Världscuppremiären i Ruka beskriver Hellner som träning och hela säsongen kommer att handla om en strävan mot att stå på toppen i Pyeongchang.

– Jag har fått en mycket bättre försäsong än de senaste åren. Jag har varit väldigt frisk och skadefri och fått träna kontinuerligt hela sommaren och hösten och det var ett tag sedan. Det borde vara ett bra tecken.

Varför har det varit så?

– Jag har två barn där hemma, jag ska inte lägga någon skuld på dem men de första åren tror jag att det är lite mer att de drar hem sjukdomar och det är svårt att alltid ducka dem. Jag tycker att jag har gjort ett hyfsat bra jobb där men det går inte att vara ifrån dem hela året. Det känns som det lugnat sig lite nu när de blivit lite äldre.

”Det är lite omständligt”

Hellners äldsta dotter är tre år och den yngsta ett. Tiden fram till OS handlar nu att träffa dem vid rätt tillfällen.

– I och med att det är mycket tävlingar blir det mycket borta så det löser sig lite automatiskt. Vi åker en tid innan till mästerskapet så jag kommer i princip inte träffa dem alls i februari. Sedan får vi se efter Touren (30 december-7 januari) hur läget är. Verkar de friska eller sjuka. Det är det enda man kan styra det lite på. Är de sjuka där hemma kanske jag avvaktar någon dag.

Var håller du till då?

– Antingen håller man sig kvar där man är och tränar på. Är jag nere i alperna stannar jag någon dag och ser hur läget blir eller så händer det att jag sover någon annanstans i Gällivare. Det är lite pusslande och lite omständligt så klart för alla men det har ändå gått förvånansvärt bra tycker jag.

Var är din tillflyktsort i Gällivare?

– Jag har bott hos svärföräldrarna eller så hart barnen flyttat dit. De gillar att vara där så de tycker bara att det är kul.

På lördagen fortsätter träningen med 15-kilometersloppet i världscupen i Ruka.

Svenska herrarna med flest världscupsegrar 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM