”Måste ha koll på Ferrari”

SPORTBLADET

Mercedes förare känner sig hotade av Räikkönen och Vettel

Mercedes behåller greppet.

Men Ferrari är jakt.

– Vi måste hålla koll på Ferrari, säger Mercedes Nico Rosberg.

F1 cirkusen har kommit till Malaysia för säsongens andra VM-deltävling.  Under den andra träningen på den 5,543  km långa Sepang International circuit var det 33 grader i luften och närmare 60  grader i asfalten, däremot var det ovanligt låg luftfuktighet (40 procent).

Snabbast var Mercedes Lewis Hamilton, som också vann det första loppet. Han hade problem med motorn under den första träningen och körde bara fem varv och under inledningen av det andra passet hade hans team fullt jobb med att få bilen körduglig. Han kom ut sent på banan men körde ett varv på 1.39,790

– I och med att det är så varmt och så svårt för däcken här är det viktigt att man får köra ett par varv under fredagen, säger Hamilton som bara körde 20 varv under fredagen.

– Som tur är kunde jag köra lite längre runs på slutet, men jag kunde inte förändra inställningarna utan fick köra med det jag hade. Jag vet att mitt varv inte var imponerande, men jag kan förbättra båda balansen i bilen och inställningarna. Jag körde med det jag hade från det förra loppet och därför är jag övertygad om att vi kan förbättra oss.

Ferrari imponerar

I Australien tog han över de inställningar som hans teamkollega Nico Rosberg hade arbetat fram och det skulle han mycket väl kunna göra här också. Därefter vann Hamilton loppet, medan Rosberg var tvåa.

Fjolårets världsmästare var 0,373 sekunder snabbare än Kimi Räikkönen, Ferrari.

– Ferrari ser verkligen fantastiskt bra ut. Det är överraskande att de kör så bra varvtider och vi får se om det fortsätter så under resten av helgen, säger Hamilton.

Hans teamkollega Nico Rosberg fick stryk av Räikkönen som kör för Ferrari och var fyra tiondelar efter Hamilton.

– Det verkar som om Ferrari är väldigt nära oss nu, det måste vi ha koll på, säger tysken.

– Förhållandena på banan var helt galna, det är så fruktansvärt varmt, helt otroligt. Det är en stor utmaning för oss förare och för bilarna att klara av att anpassa oss efter det.

Marcus Ericsson imponerade med den nionde snabbaste tiden (+1,471).

– Det första passet var en bra start på helgen, det kändes lovande och varvtiderna var jämna vilket gjorde att i kunde förändra inställningarna och det kände bra. Under det andra passet kunde vi bygga vidare på det som vi lärde oss under morgonen och det var ännu ett bra pass, säger Marcus Ericsson.

– Vi hade lite otur när jag körde ut på mediumdäcken eftersom det blev röd flagg när jag körde mitt första varv. Jag fick gå in i depå igen och därför kunde jag inte köra när det setet däck var som bäst. Trots det var bilens prestanda bra och longrunsen kände också positiva. Jag trivs i bilen, men de höga temperaturerna gör att loppet på söndag blir en utmaning för alla, det kommer att bli svårt att hantera däcken på rätt sätt.

I morgon förmiddag kl 10.00 avgörs kvalet, loppet på söndag klockan 09.00.

ARTIKELN HANDLAR OM