Ferraris nya hot: Då lämnar vi F1

SPORTBLADET

Är irriterat över nya förslagen

1 av 2 | Foto: Sergio Marchionne, Ferraris högsta chef.

Ferrari hotar med att lämna F1.

Igen.

– Det går inte att trycka in Ferrari i ett hörn och tvinga ner oss på knä utan att vi säger någonting, säger Ferraris chef.

När Ferraris högsta chef Sergio Marchionne höll sitt jultal i Maranello levererade han ett hot – eller kanske ett löfte – till F1:s chef Bernie Ecclestone och FIA:s president Jean Todt.

Han förklarade att Ferrari hellre lämnar F1 än kör under regler som stallet inte godkänner.

– Ferrari skulle hitta andra vägar för att visa sin förmåga att tävla och vinna. Det hade självklart varit väldigt synd om Ferrari lämnat F1, men det går inte att trycka in Ferrari i ett hörn och tvinga ner oss på knä utan att vi säger någonting, säger Marchionne.

”Investerat flera hundra miljoner”

Ferrari är irriterat över det faktum att FIAs världsråd har gett Bernie Ecclestone och Jean Todt ett mandat att göra förändringar för att säkra sportens framtid och då handlar det framförallt om hur sporten styrs, om de nya motorerna (Power Units) och om att sänka kostnaderna.

– Det är ett beslut som vi absolut inte delar eftersom vi anser att man ska förändra reglerna tillsammans, säger han enligt motorsport.com.

– Det anser även Mercedes och Renault. Vi har investerat fler hundra miljoner euro och därför finns det inga enkla beslut. Problemet är att om man försöker ta fram motorer som är billigare och som de mindre teamen har råd med så tar man samtidigt bort en viktig del från de tillverkare som kan utveckla dessa. Tillverkningen är det egentliga skälet till att vi tävlar inom racing. Vi kommer till banan för att visa för oss och alla andra att vi har kapaciteten att ta fram en power unit och om man tar bort den möjligheten har Ferrari ingen anledning att tävla. Om F1 blir som NASCAR tar vi bort den fördel som vi får genom att hitta lösningar på banan som vi tar med oss när vi utvecklar bilar till våra kunder.

”De kan inte bestämma”

Ferrari, som har varit med i F1 sedan starten 1950, har möjligheten att lägga in ett veto vid nya regeländringar och stallet har vid flera tillfällen hotat med att lämna F1 när det har föreslagits förändringar. Nu påtalar Marchionne att teamet mycket väl kan sätta stopp för FIA om förbundet kräver att man ska sänka priserna på motorer.

– Om de säger till oss att tillverka en motor och sedan sälja den för två pund så håller det inte i ett ekonomiskt perspektiv, säger Ferraris chef.

– F1 kan inte bestämma hur mycket kunderna ska betala för en motor som Ferrari tillverkar.

ARTIKELN HANDLAR OM