Sandstormen hotar helgens F1-tävling

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Helgens F1-tävling i Bahrain är hotad.

Av en sandstorm.

– Sanden blåser alltid in över banan, säger Marcus Ericsson.

– Det är ett problem.

BILDSPEL: Tidernas F1-bilar

Bara en vecka efter loppet i Kina har F1-cirkusen rest vidare till Bahrain och säsongens fjärde VM-deltävling. Det är säsongens första kvällslopp och det avgörs på Bahrain International Circuit, en bana som är placerad mitt ute i öknen. Det gör att de små fina sandkornen ofta blåser in över banan och ställer till problem för förare, bilar och motorer.

2009 fick F1-testerna avbrytas just på grund av en sandstorm, sanden gjorde att sikten var för dålig och att det var omöjligt att köra på banan.

– Sanden blåser alltid in över banan och det är ett problem. Framförallt är det jobbigt under de första passen på morgonen, då är det halt och väldigt, väldigt sandigt, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

”Svårt lopp för alla”

– Det är något som man måste ta med i beräkningen, framför allt är det väldigt svåra förhållanden under det första passet på fredagen, sedan brukar det bli bättre grepp på banan.

Men i år kan vinden komma att ställa till stora problem. Enligt väderprognosen finns det en risk att en sandstorm drar in över banan ­lagom till kvalet i morgon. Metrologerna tror att det drar in ett område med vindstyrkor på närmare 18 meter per sekund och vinden väntas komma från nordväst, vilket betyder att förarna har motvind på start och mål­rakan. Kraftiga vindbyar kan då påverka varvtiderna.

– Det är ett svårt lopp för alla, banan har långa rakor, det är väldigt varmt och vinden tar med sig mycket sand in över banan, säger Jenson Button, McLaren-Honda.

BILDSPEL: Tidernas F1-bilar

Publicerad: