Endre utmanar toppen: ”Börjar bli dags”

avJonathan Nilsson

Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN

Endre är publiklaget nummer ett i damernas SSL.

Efter en stark silly season siktar nu laget på att utmana topplagen på riktigt.

– Det börjar väl bli dags nu. Vi har jobbat oss uppåt och byggt på det här i flera år, säger Endres Elin Roos, 22.

I skuggan av de senaste årens giganter i SSL, Iksu och Kais Mora, hittar vi Endre.

På årets upptaktsträff tippade seriens tränare det gotländska laget som trea.

Endres tränare, Alexander Brinkman, siktar högre än så och har sitt lag på första plats.

– Jag tror det är viktigt att se sig själva som ett topplag, sen behöver man inte gå och säga att man ska vinna guld och att det ska bli lätt. Men det är viktigt att ha inställningen att vi är ett bra lag och det kommer krävas att vi jobbar hårt, säger Endres back Elin Roos, 22, till Sportbladet.

”Det börjar bli dags nu”

Förra säsongen slutade Endre på femte plats i grundserien. I slutspelet tog det stopp direkt mot Täby som vann kvartsfinalserien med 3-0 i matcher.

– Jag har inte varit med och spelat någon semifinal och laget har inte spelat någon final så det börjar väl bli dags nu. Vi har jobbat oss uppåt och byggt på det här i flera år så att vi är där uppe och nosar, säger Roos.

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN
Ellen Bäckstedt är ett av Endres nyförvärv inför säsongen.

Under sommaren har klubben knutit till sig 18-åriga supertalangen Ellen Bäckstedt från RIG Umeå, som jagades av i stort sett alla klubbar i SSL. Bland övriga nyförvärv hittar vi dessutom den målfarliga landslagsbacken Stephanie Boberg från Pixbo Wallenstam och den finska landslagsspelaren Milla Nordlund.

I Sportbladets spelarenkät, där 124 spelare deltagit, svarar hela 57% att Endre har lyckats bäst under silly season.

– Vi har fått in fem fantastiska nyförvärv. Våran finska Milla Nordlund är det ingen som har pratat så mycket om. Men jag tror att det är ett riktigt bra nyförvärv och hon har visat att hon är fantastisk innebandyspelare, säger Roos.

Enligt Sportbladets enkät så är ni även roligast att möta, varför tror du att det är så?

– Vad kul att de tycker det. Jag tror de tycker att det är kul att komma till ICA Maxi Arena, vi har en fantastisk arena och publik. Det blir alltid bra stämning på matcherna, så det är nog därför.

Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN
Endres Elin Roos.

Största publiklaget

Endre har vunnit publikligan de senaste åren och hade under föregående säsong ett snitt på 692 åskådare per match.

Det är det högsta publiksnittet något lag har haft sedan damernas högstaserier slogs ihop till Elitserien säsongen 2006/07.

Enligt enkäten är Endre även det lag som flest spelare skulle vilja spela i, något som hänger ihop med det stora publikintresset, enligt Roos.

– Jo, det tror jag. Det är inte många lag som har samma inramning på matcherna och ha det hälften av matcherna under en säsong det är fantastiskt.

Det är inte bara på Gotland som intresset för innebandyn ökar. En nyhet inför årets säsong är att tv-bolaget Discovery genomför en storsatsning på innebandyn och ska sända lika många herr- som dammatcher på tv.

– Jag tror det behövs supermycket. Det är klart att vi har fått mycket uppmärksamhet innan men ju mer man kan få desto bättre, säger Roos.

Endre inleder serien på lördag borta mot Karlstad.

Ladda ner Sportbladets app – följ ditt lag 00:26

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM