Längdskidor

Över 700 000 kr i Ida Eides minnesfond: ”Oerhört tacksamma”

Av: 

Daniel Sörensen

SPORTBLADET

En månad efter att norska skidåkaren Ida Eide tragiskt omkommit har den minnesfond som familjen upprättat lyckats samla in över 700 000 svenska kronor.

Pengarna ska gå till att förbättra ”första hjälpen” inom idrotten.

– Det har varit ett otroligt stöd, och det visar att folk tycker att detta är viktigt, säger Eides sambo, Nils-Ingar Aadne.

Den 2 september omkom den före detta längdåkaren Ida Eide efter att ha drabbats av ett hjärtstillestånd under ett motionslopp utanför Oslo.

Det norska skidlandslaget hade då precis bearbetat sorgen efter att Vibeke Skofterud gått bort efter en vattenskoterolycka i slutet av juli.

Det är med djup sorg som vi bekräftar att Ida Eide dog på Ullevål sjukhus i går till följd av att hon fick hjärtstillestånd under ett motionslopp i Jessheim. Familjen är mycket tacksam för allt stöd som vi har fått i denna orealistiska situation och ber om förståelse för att vi vill tillbringa tid med våra närmaste. Med vänliga hälsningar, familjen och sambon”, hälsade Ida Eides familj, via nyhetsbyrån NTB, efter dödsbeskedet.

Tydliga mål med pengarna

En månad efter Eides död har nu hennes sambo Nils-Ingar Aadne, i en intervju med norska VG, berättat om den minnesfond som familjen har startat i hennes namn.

Pengarna som kommit in är menade att gå till projekt som arbetar kring akutvård av idrottare och om ”första hjälpen”.

– Det har totalt kommit in över 650 000 (norska kronor, cirka 713 000 svenska) kronor. Därför måste vi sköta fonden på ett seriöst och bra sätt, säger Aadne till VG.

Arbetsgivaren har donerat

Oljebolaget Aker BP – som var Ida Eides arbetsgivare – har stått för merparten av de donerade pengarna.

– Det är vi oerhört tacksamma för. Samtidigt är vi såklart väldigt tacksamma för alla andra som bidragit också, fortsätter Nils-Ingar Aadne.

– Det har varit ett otroligt stöd, och det visar att folk tycker att detta är viktigt.

ANNONS

Härlig Jackpot på Stryktipset – 11 miljoner i potten! Spana in kupongen och gå för 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

”Blir som en chock – sätter dig helt ur spel”

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor

Vibeke Skofterud

Therese Johaug