Nytt personbästa av Melwin Holm – 2,02

avKristoffer Bergström

Publicerad:
Foto: Helena Svensson/Kils AIK
Här klarar Melwin Holm 2,02 på Goliatspelen

För två veckor sedan hoppade Melwin Lycke-Holm över sin pappas årsbästa.

Nu har han drygat ut avståndet – med en centimeter.

– Ja, han gjorde 2,02 i går, säger Stefan Holm.

För två veckor sedan seglade Melwin Lycke-Holm över det nya personliga rekordet 2,01. Försöken på 2,04 tydde på att han redan hade högre höjder i kroppen.

Visst var det så.

I söndags ställde 13-åringen upp i Goliatspelen hemma på Sannerudsvallen i värmländska Kil. Ribban skickades upp på 2,02 – och Melwin klarade.

Os-guldmedaljören Stefan Holm följer ofta sin sons tävlingar på plats, men den här gången missade han det personliga rekordet (som också var så kallat Goliatrekord).

”Gäller att kämpa på och ta sig igenom”

– Jag hann inte hem. Jag var i Tammerfors på Finnkampen. Men folk skickade filmer så jag var fullt uppdaterad på när det hände, säger Stefan Holm.

Melwin Lycke-Holm hoppar högre än var Stefan gjorde i samma ålder, ändå är jämförelserna svåra. För trots att han fortsätter utvecklas, trots att träningsprogrammet är långsiktigt och genomtänkt, är det för tidigt att räkna med en kommande mästerskapsmedaljör, påpekar Stefan Holm.

– Det var en ungdomsledare i Karlstad som sa ”med tanke på hur mycket som kan gå fel är det ett under att någon går hela vägen”. Framför allt kan det alltid bli en skadeproblematik för honom. Det kan det för alla. Och han som alla andra kommer att stagnera någonstans. Då gäller det att kämpa på och ta sig igenom det.

”Det är helt naturligt”

Hade du i dina ungdom en platå när inget hände med resultaten?

– Det gick ganska snabbt upp tills jag var 16. Jag gjorde 2,09 inomhus då. Sedan persade jag inte på över ett år. Då var det segt. Jag säger till Melwin och alla aktiva att man måste se en helhet i det. Blir man starkare? Hoppar man längre i någon övning? En tjej som jag tränar slog äntligen pers i somras efter 4,5 år. Det var ett så underbart ögonblick för hela gruppen.

Sliter Melwin med någon skada?

– Han har haft lite problem med schlatter i ett knä. Och han har haft lite problem med ryggen. Båda sakerna är helt naturliga när man växer fort.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Höjdhopp

Friidrott