Rött ljus, Kimi

avAnna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Här är misstaget som kostar mer än guldet

kör mot gult Kimi Räikkönen var för ivrig i depån och körde innan han fick grönt ljus. Men bränsleslangen satt fortfarande kvar i bilen och slet omkull en av mekanikerna som blev överkörd.
Foto: AFP
kör mot gult Kimi Räikkönen var för ivrig i depån och körde innan han fick grönt ljus. Men bränsleslangen satt fortfarande kvar i bilen och slet omkull en av mekanikerna som blev överkörd.

Här kör Kimi Räikkönen bort från VM-kampen.

Men vad värre är – han riskerar att förlora sin status som Ferraris etta.

Rött betyder stanna, gult betyder avvakta och grönt betyder kör.

Det vet alla som har ett körkort.

Men det missade Kimi Räikkönen i går.

Han körde när ljuset var gult och tankslangen fortfarande satt i. Han körde över foten på den mekaniker som också knuffades till marken och som tvingades uppsöka sjukhus.

Sedan tvingades finländaren själv att lämna tävlingen i förtid när bilen drabbats av en motorskada. Värt att notera är att det var den andra helgen för hans motor, precis som det var för stallkompisen Felipe Massa när han bröt med motorproblem i Ungern senast.

Ingen seger på åtta lopp

För den regerande världsmästaren verkar nu årets säsong vara över, i alla fall om det är guldet han är ute efter.

Han har ingen seger på de åtta senaste loppen och han har haft stora problem att hitta hastigheten under kvalet och han får inte inställningarna att stämma.

Han är nu 13 poäng efter VM-ledaren Lewis Hamilton, McLaren-Mercedes, när sex lopp återstår.

Det är visserligen jämförbart med fjolårets 16, men han har inte alls samma tendens. Då var han väldigt stark under sommaren och han hade en stark ställning i teamet.

Så är det inte i år.

Istället har han kritiserats av flera experter med insyn i Ferrari, inför loppet i går fick han till och med kritik av Michael Schumacher för att han inte väljer rätt däck och det är rätt tuffa ord ifrån tysken som annars brukar vara mycket diplomatisk i sina uttalanden.

Massa – kompis med Schumi

Samtidigt har Felipe Massa klivit fram som den Ferrariförare som kan utmana Lewis Hamilton i år, brasilianaren ledde i Ungern när motorn gav upp två varv från mål och han dominerade premiären i Valencia.

Dessutom är han bra vän med Schumi och efter sju VM-guld har tysken ett och annat att säga till om hos Ferrari.

Snart måste teamet bestämma sig för vem som är försteförare, för italienarna vill inte göra om McLaren-Mercedes misstag från i fjol när fajten mellan de egna förarna gjorde att de förlorade VM-guldet. Som läget är nu – och har varit de senaste veckorna – är försteföraren Felipe Massa medan Kimi Räikkönen riskerar att hamna i precis samma situation som Rubens Barrichello gjorde.

Det vore synd, rollen som hjälpryttare klär inte Kimi Räikkönen.

Klarar Felipe Massas motor ytterligare en helg, den i Spa om två veckor, eller riskerar även han att försvinna ur VM-kampen för att bilen inte är att lita på?

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM