Nu är han störst i OS-historien

Michael Phelps vann elfte OS-guldet

Michael Phelps.
Michael Phelps.

PEKING. Nu är han störst genom alla tider.

Michael Phelps, USA, vann i morse karriärens tionde och elfte OS-guld.

Det har ingen annan idrottsman lyckats med tidigare.

Den 23-årige amerikanen, som är de olympiska spelens störste vinnare, blev i morse historisk med ytterligare två OS-guld, för sammanlagt elva i karriären. Bakom sig lämnar han Carl Lewis (friidrott), Mark Spitz (simning), Paavo Nurmi (frridrott) och Larysa Latynina (gymnasitik) som alla vann nio guld.

Den historiska morgonen inleddes med seger och nytt världsrekord över 200 meter fjärilsim (1.52.03) – trots svåra problem.

– Jag fick vatten i simglasögonen och såg nästan ingenting. Och det blev bara värre och värre. Men det gick bra ändå, jag ville verkligen slå världsrekordet, sa Phelps efteråt.

Inget segerjubel – trots rekordet

OS-kungen jublade inte ens efter loppet, trots att han passerade alla andra idrottsmän i antalet OS-guld. Fokuseringen låg redan på nästa lopp.

Och en timme senare var det dags för det elfte OS-guldet, tillsammans med de övriga i det amerikanska laget på den långa lagkappen (4x200 meter). USA vann en förkrossande seger och Phelps, som simmade första sträckan, kunde äntligen slappna av och jubla. Det gamla världsrekordet slogs med fem sekunder och drömgränsen sju minuter passerades med marginal; 6.58.56.

– Vi pratade om att gå under sju minuter och lyckades, Phelps efter stafetten.

Jakten på Spitz fortsätter

Jakten på Mark Spitz rekord från 1972, med sju OS-guld i samma olympiska spel, fortsätter alltså. Michael Phelps har fem guld i Peking, med tre möjligheter kvar att vinna – och vända ytterligare blad i historieböckerna.

– Nu är det bara nedförsbacke. Slutet är nära och jag älskar det.

Nu har Phelps tre lopp kvar i OS och han är optmistiskt inför fortsättningen.

– Jag har nog fortfarande kvar en del i tanken, det hoppas jag.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN