”Den här matchen har gjort det lättare att ta sig igenom sorgen”

Anna Ingman satsar på dubbla titlar i sitt livs fajt

I kväll går hon sitt livs match som kan ta henne ett stort steg mot att bli Sveriges främsta kvinnliga boxare någonsin.

För Sportbladet berättar Anna Ingman, 28, om världsmästardrömmarna, sitt ”girl power”- team och sorgen efter förre pojkvännen Marcus Öjeskär som gick bort i somras.

– Jag dedicerar den här matchen till Marcus minne, säger hon.

Proffskarriären har gått raketfort för Anna Ingman. Karlstadtjejen, som numera bor i Stockholm, är obesegrad i sina fyra matcher och redan rankad som världssjua i lätt mellanvikt hos tunga organisationen WBC.

I kväll går hon sitt livs svåraste match mot amerikanska världsåttan Olivia Fonseca, 20, under boxningsgalan på Nöjesfabriken i Karlstad. Två bälten, WBC International och WPBF, står på spel.

– Det är verkligen stort. Visst är jag nervös, men det är precis som det ska vara och det är bara kul. WBC:s internationella bälte är ju inte vilket som helst, det känns otroligt häftigt faktiskt.

– Det blir speciellt eftersom jag är free agent också. Jag bröt med mina promotorer i somras så nu är jag egen spelare så det är extra viktigt att jag imponerar. Men det är bara en skön utmaning. Jag ska ta hem de här bältena.

”Nästan nybörjare”

Och slår du Fonseca är en VM-fajt inte långt borta...

– Ja, det kan bli så. Trots att jag bara gått fyra proffsmatcher och nästan är nybörjare i de här sammanhangen. Det gäller bara att jag fortsätter träna hårt och få lika bra sparring som tidigare. Jag har varit i Köpenhamn och tränat med Vinnie Skovgaard (dansk europamästarinna i lätt welterwikt) och har aldrig fått så bra sparring som nu. Jag var sekond år henne när hon gick sin EM-fajt i somras och hon kommer att stå i min ringhörna nu.

Girl-power

Vinnie Skovgaard är inte den enda tjejen som kommer att stå i Anna Ingmans ringhörna i kväll, den andra heter Veronica Öjeskär och är syster till Annas före detta pojkvän Marcus, själv boxare, som gick bort efter en hjärnblödning i somras.

– Jag dedicerar matchen till Marcus minne. Han finns med hos mig i och med Veronica. Vi är nära väninnor som har gått igenom mycket i sommar och hon är en stor kraftkälla. Men det handlar inte om att vältra sig i självömkan. Jag, Veronica och Vinne, det är ”girl-power” och det känns riktigt schysst.

Hur har det varit att ladda upp inför sitt livs match samtidigt som man sörjer?

– Det har varit jätteskönt att ha boxningen. Man är inne i bubblan och tänker ständigt på träning och återhämtning. Det har varit lättare att ta sig igenom sorgeprocessen när man har kunnat fokusera på den här matchen.

”Slagen ska sitta”

På tal om Olivia Fonseca, vad vet du om henne?

– Inte mycket faktiskt. Hon är ju tio centimeter längre än mig men när jag träffade henne kändes det inte så farligt, jag trodde det skulle vara värre. Jag är ganska aggressiv och tänker inte bara slå för poäng, slagen ska sitta och göra verkan. Men jag har hört att hon också är en aggressiv fighter så det kanske blir en riktig sluggerfest.

När planerar du att skicka henne i backen?

– I rond tre eller fyra, haha.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN